Workumer (75) krijgt acht maanden cel voor ontucht met kleinkinderen

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Voor het plegen van ontucht met twee van zijn kleinkinderen is een 75-jarige inwoner van Workum veroordeeld tot een celstraf van acht maanden plus twaalf maanden voorwaardelijk.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De rechtbank legde een proeftijd op van drie jaar. De Workumer moet zich laten behandelen en hij moet zich, als hij uit de gevangenis komt, melden bij de reclassering. De man heeft vanaf de zomer van vorig jaar met twee kleindochters, in de leeftijd van drie tot vijf jaar, ontucht gepleegd. Hij heeft de kinderen betast en heeft zich laten betasten. De rechtbank achtte niet bewezen dat de man ontucht heeft gepleegd met zijn kleinzoon.

Hij had in zijn woonkamer naakt gedanst met de jongen – de „piemeldans” – maar voor de rechtbank stond niet vast dat daar ook seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. De man heeft een autistische stoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij kan zich slecht inleven in anderen en is nauwelijks in staat de gevolgen van zijn gedrag in te schatten. De man liep vaak naakt door huis, volgens zijn buren gebeurde dat te pas en te onpas.

De rechtbank stelde dat hij misbruik heeft gemaakt van de kwetsbaarheid van de kinderen. Hij heeft er op geen enkele manier rekening mee gehouden wat de impact van zijn gedrag zou zijn op zijn kleinkinderen. „Verdachte heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen van de kinderen op een plek waar zij zich veilig moesten voelen”, aldus de rechtbank. Een van de meisjes moest in behandeling, haar zusje kan er nog niet over praten.

Nieuws

menu