Woonplicht in Súdwest-Fryslân lijkt van de baan

Hindeloopen. FOTO WANDELNET.NL

Een zelfbewoningsplicht in Súdwest-Fryslân lijkt er niet te komen. De FNP-fractie in Súdwest had om een onderzoek naar de maatregel gevraagd.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De FNP-fractie in Súdwest ziet zo’n zelfbewoningsplicht wel zitten. Een zelfbewoningsplicht houdt in dat eigenaren van woningen verplicht zelf in de woning moeten wonen, zodat verhuren verboden is. De fractie in Súdwest ziet in zo’n woonplicht de oplossing om meer kansen voor starters te creëren en de leefbaarheid te verbeteren. Het moet voorkomen dat woningen gekocht worden door speculanten die de woning voor veel geld doorverhuren.

Bezwaren

Volgens het college van burgemeester en wethouders is het nu wettelijk niet mogelijk zo’n plicht in de gemeente door te voeren. Overigens kijkt de landelijke overheid nu wel naar een aanpassing van de regels. Maar ook als er een dergelijke aanpassing volgt, denkt het college niet dat de problemen zo groot zijn dat er een woonplicht nodig is. Ook ziet het college een rol voor particuliere verhuurders in de woningmarkt, om mensen snel aan een woning te helpen.

In Hindeloopen is chagrijn over de verhuur van woningen, waardoor de stad in wintermaanden net een spookstad is, zeggen tegenstanders. Donderdag beslist de raad over de verhuur in de stad. De FNP overweegt nu een motie in te dienen om alsnog een soort woonplicht af te dwingen.

Nieuws

menu