Winkels in Sneek gaan zaterdag sowieso open. Zo'n zeventig procent van de ondernemers in de binnenstad besloot dat vrijdag. Nu mag iedereen, dankzij de persconferentie van het kabinet.

Bij deze winkel genaamd Score zijn de posters af te halen. Ze zijn in Sneek een groot succes: zeventig procent van de winkeliers doet mee. Foto: Fries Ondernemerscollectief

Meer dan zeventig procent van de winkeliers in de binnenstad van Sneek besloot vrijdag mee te doen aan de actie om zaterdag 15 januari sowieso open te gaan. Dat meldt Tamme Pieter Smidt van het Fries Ondernemerscollectief dat vrijdag de hele dag bezig is geweest met het bezoeken van de winkeliers en het ophangen van actieposters.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

„Ik ben er gewoon nog emotioneel van”, zegt Smidt. „Je hoort zoveel schrijnende verhalen, sommigen beginnen gewoon te huilen. Ik ben een emotioneel mens en zoiets maakt de strijder in mij wakker.”

Na de persconferentie van het kabinet Rutte IV vandaag (15 januari 2022) om 19.00 uur is duidelijk geworden dat alle winkels sowieso open mogen zaterdag, tot 17.00 uur. Uiteraard met inachtneming van regels als mondkapjes op en anderhalve meter afstand houden.


Tamme Pieter Smidt is vrijdag hard aan het werk geweest met drie collega’s, in de binnenstad van Sneek. Hun actiegroep ‘Fries Ondernemerscollectief’ bestaat al wat langer, maar Tamme Pieter merkte aan alles dat deze week alles op zijn plek viel en er echt actie moest worden gevoerd. „We zijn de laatste week gegroeid van zo’n tachtig tot 350 ondernemers die lid zijn geworden van ons collectief en het worden er steeds meer. Ik denk dat we wel boven de zeshonderd gaan uitkomen.”

Zoveel leed is er achter de voordeuren van de ondernemers. „Ik merk het zelf ook, ik ben ondernemer en mijn vrouw heeft een kapsalon. De eerste lockdown konden we nog wel doorkomen, maar de tweede is echt teveel van het goede.”

Dat het opengaan van de winkels zaterdag dus officieel ook in Sneek mag net zoals in de rest van Nederland, maakt dat het geen illegale actie meer is. Maar dat maakt de actie in Sneek niet minder succesvol. Alle acties van ondernemers in Nederland hebben bijgedragen aan de verandering van de mindset van de regering.

„Het heeft blijkbaar effect”, zegt Tamme Pieter opgelucht. „Nu wordt het tijd dat de horeca en de cultuursector ook weer open gaat.”

Nieuws

Meest gelezen