Windpark Fryslân in IJsselmeer loopt vertraging op: windturbines gaan pas na de zomer draaien

Windpark Fryslân. FOTO YVONNE VAN DRIEL

De opbouw van de 89 windturbines van Windpark Fryslân in het IJsselmeer heeft vertraging opgelopen. Eerder was het plan dat de opbouw voor de zomer klaar zou zijn, maar inmiddels is dit bijgesteld naar het einde van de zomer.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het komt door het onstuimige weer, de complexe logistiek van het project en het coronavirus, meent aannemersconsortium Zuiderzeewind.

De opbouw zit nu in de laatste fase van het bouwproject: de kabels tussen de windturbinefunderingen liggen op hun plek, de verbinding met hoogspanningsstation Oudehaske bij Heerenveen is inmiddels in gebruik genomen, het natuureiland bij Kornwerderzand is aangelegd en er is gestart met de monitoring van de natuur rond het windpark.

Aannemersconsortium Zuiderzeewind zal de installatie van de windturbines afronden in het derde kwartaal van 2021. Nadat alle windturbines zijn aangesloten, zullen ze op jaarbasis zo’n 1.500 GWh windenergie produceren. Dit komt overeen met het stroomverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens.

Elke windturbine bestaat uit drie torendelen, de gondel en de rotor. Vanwege de beperkte breedte van de sluizen rondom het IJsselmeer worden de onderdelen met schepen naar het IJsselmeer gebracht en daar in elkaar gezet. De torendelen en de gondel komen via Amsterdam naar het IJsselmeer. De drie rotorbladen worden in Oude Zeug aan de naaf gemonteerd. In het IJsselmeer liggen twee installatieplatforms, zo kunnen er twee windturbines tegelijk worden geïnstalleerd.

Nieuws