Wijkvereniging De Spil naar rechter om testlocatie in sporthal Sneek

Verpleegkundige Vera Klamer in de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Wijkvereniging De Spil wil als huurder gebruik blijven maken van de gelijknamige sporthal. Die is door de gemeente Súdwest-Fryslân aangewezen als tijdelijke locatie voor testen op het coronavirus. De Spil kondigt een kort geding aan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Sporthal De Spil aan de Molenkrite is woensdag door GGD Fryslân gelanceerd als extra testlocatie, nu vanaf 1 juni iedereen met griepachtige klachten zich mag testen op het coronavirus. Volgens de wijkvereniging is ten onrechte gesuggereerd dat het om een leegstaande sporthal gaat.

,,Ja, de sporthal staat nu leeg vanwege de coronamaatregelen, maar wij zijn al 43 jaar huurder”, zegt voorzitter Jan Bernard Terpstra. Volwassenen doen er normaliter vier avonden per week aan badminton en volleybal en kinderen sporten er elke dinsdagmiddag. Bovendien zijn er meer huurders, zegt Terpstra.

De wijkvereniging zegt woensdagochtend overvallen te zijn door het bericht dat de GGD de sporthal achter de hand houdt als derde testlocatie. Als compensatie is de wijkvereniging een alternatieve hal voor sporten aangeboden en extra omzet voor de wijkvereniging, die tevens het gelijknamige multifunctionele centrum huurt dat aan de sporthal vast zit. ,,Dat hebben wij helemaal niet nodig. Wij zijn een gezonde wijkvereniging met 120 vrijwilligers. We draaien zonder subsidie.”

De GGD laat weten dat de gemeente Súdwest-Fryslân de sporthal heeft aangewezen als extra testlijn. De kans dat die voor het najaar gebruikt wordt is overigens niet groot. Mensen met klachten worden in eerste instantie naar Leeuwarden en daarna naar Drachten verwezen voor een test, meldt woordvoerder Marcel de Jong.

Terpstra verwijt de GGD niks, maar de gemeente des te meer. Súdwest-Fryslân en De Spil liggen al langer met elkaar in de clinch. Het lukt niet om samen een nieuw plan te bedenken voor de locatie, zegt Terpstra. ,,In veertien jaar tijd hebben we al acht verschillende voorstellen gezien.”

Woordvoerder Louis Westhof van de gemeente Súdwest-Fryslân zegt dat er maandag al contact is geweest met de wijkvereniging en dat er alternatieven zijn aangeboden. De gemeente zegt voor bijzondere gelegenheden dit soort besluiten te mogen nemen, maar hoopt dat er samen een oplossing gevonden wordt. ,,Tot 1 september zijn de sporthal en het mfc vanwege de coronamaatregelen voor huurders nog niet in gebruik, dus we hebben nog drie maanden.”

Nieuws

menu