Wijk Koudum verontrust over de bomenkap die er komt als gevolg van de glasvezel

De groenstrook in één van de straten. Hier zijn twee jaar geleden nog twee nieuwe bomen geplant EIGEN FOTO

Bewoners van het Morraplan in Koudum vrezen bomenkap als gevolg van de komst van glasvezel. Ze eisen dat de gemeente Súdwest-Fryslân de plannen staakt.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Als een overval. Zo voelde de brief die bewoners van de straten Wetterbies, Barchjeblom en Swanneblom woensdag ontvingen van de gemeente Súdwest-Fryslân. Daarin wordt met ingang van maandag bomenkap aangekondigd vanwege de komst van glasvezel. De bewoners wordt verzocht die dagen geen auto’s te parkeren aan de straatkant.

,,Wij weten van niets’’, zegt voorzitter Reint Kuiper van buurtvereniging Oer ‘t Wetter. Dat de groenstroken leeggehaald worden, zorgde voor grote onrust in de buurtapp. ,,Wij willen overleg hierover.’’ Volgens Kuiper staan in de bewuste straten 40 bomen en weet de buurt niet hoeveel daarvan gekapt worden en welke. ,,Wij gaan er alles aan doen om te bomen te behouden, ook al moeten we de werkzaamheden blokkeren.’’

In een brief die gisteren aan het eind van de middag op het gemeentehuis in Sneek is afgeleverd, eisen de bewoners overleg. De gemeente kon daar nog niet op reageren en zoekt de zaak uit. Wel belooft de gemeente dat er opgaande heesters terug geplant worden.

Volgens de buurt zijn de bomen gezichtsbepalend. Eén van de bewoners is toevallig actief in de wereld van het glasvezel en zegt dat er alternatieven zijn. ,,Desnoods graven wij zelf een sleuf’’, aldus Kuiper.

Nieuws

menu