Wijk Het Eiland in Sneek krijgt flinke opknapbeurt: woningcorporaties aan de slag met 455 huurwoningen

Woningcorporaties Elkien en Accolade gaan aan de slag met in totaal 455 huurwoningen op de wijk Het Eiland in Sneek. Foto: Jan Ligthart

Woningcorporaties Elkien en Accolade gaan aan de slag met in totaal 455 huurwoningen op de wijk Het Eiland in Sneek. Gemeente Súdwest-Fryslân wil de opknapbeurt van de wijk aangrijpen om de wijk aardgasvrij te maken, mogelijk via aquathermie.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het Eiland telt in totaal 942 woningen en appartementen. Elkien bezit daarvan ruim de helft. De woningcorporatie is van plan om in 2022 te starten met opknappen van 321 huurwoningen. Accolade verduurzaamt 135 woningen.

Hoe de plannen er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. De woningcorporaties en de gemeente Súdwest-Fryslân willen eerst van bewoners weten hoe zij de toekomst van de wijk voor ogen zien. Het is daarom ook niet duidelijk of bestaande gebouwen gerenoveerd gaan worden of dat de naoorlogse woningen tegen de vlakte gaan en plaats maken voor nieuwbouw.

,,De woningen die hier staan voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Ze zijn op”, zegt Elkien-directeur Peter van de Weg. ,,We krijgen ook veel klachten over bijvoorbeeld vocht en geluidsoverlast. De komende twee jaar willen we samen met bewoners gaan kijken wat de beste optie is.”

De woningstichtingen en de gemeente Súdwest-Fryslân hebben de wens uitgesproken om de wijk aardgasvrij te maken. Naast huurwoningen, moeten ook koopwoningen en particuliere appartementen in de wijk worden meegenomen in die transitie. De gemeente zet in op aquathermie, een techniek waarbij thermische energie uit water gebruikt wordt als warmtepompbron. Uit onderzoek van Ekwadraat is gebleken dat aquathermie een kansrijk alternatief van aardgas is voor de waterrijke wijk.

De bewoners van Het Eiland zijn dinsdag met een brief geïnformeerd over de voorgenomen plannen.

Nieuws

menu