Wethouders Súdwest-Fryslân verlaten politiek

Wethouder Mirjam Bakker is na de verkiezingen net als wethouder Erik Faber in de gemeenteraad gekomen. Beiden geven hun raadszetel op. Foto: Fotobureau Hoge Noorden

Drie van de vijf wethouders in Súdwest-Fryslân verdwijnen van het politieke toneel in de gemeente.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Wethouder Erik Faber (GroenLinks) heeft gisteren aan burgemeester Jannewietske de Vries laten weten na zijn aanstaande vertrek uit het college ook niet terug te keren als raadslid. Hij maakt plaats voor een nieuwe lichting gemeentebestuurders, al blijft Faber betrokken bij de partij.

Datzelfde geldt voor Mirjam Bakker (D66). Ook haar partij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart onvoldoende stemmen om het wethouderschap voort te kunnen zetten. Ook Bakker zegt haar raadslidmaatschap op. Ze wil als oud-wethouder niet ,,met één been in het college blijven staan’’. Verder wil ze vooral ruimte maken voor een nieuwe generatie D66-ers.

Gea Wielinga (CDA) had eerder al aangekondigd om na de verkiezingen de politiek te verlaten. Wethouder Mark de Man (VVD) verlaat het college noodgedwongen ook. De Man wil graag door en blijft aan als raadslid. Bauke Dam (CDA) is de enige bestuurder die er een nieuwe periode aan vast kan plakken. Hij krijgt versterking van twee PvdA-wethouders, een FNP’er en een CDA-collega.

Nieuws

menu