Werkstraf geëist tegen militair uit Sneek voor mishandeling en bedreiging van vrouw en twee dochters

Foto: Archief

Tegen een 51-jarige militair uit Sneek is bij de militaire rechtbank in Arnhem een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De man moest zich verantwoorden voor mishandeling en bedreiging van zijn vrouw en twee dochters.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Vorig jaar zomer raakte de man in zijn woning in Echtenerbrug in gevecht met zijn vrouw en oudste dochter. Daarbij zou hij zijn vrouw aan de haren hebben getrokken, haar keel hebben dichtgeknepen en zowel zijn vrouw als zijn dochter hebben geslagen. Zijn jongste dochter rende naar een buurvrouw om hulp te halen. Een maand eerder werd hij tijdens een ruzie in de auto zó boos, dat hij gedreigd zou hebben zijn vrouw en dochter tegen een boom te pletter te rijden. En in 2018 gooide hij in een woedeaanval een mes in de richting van een van zijn andere dochters.

De man gaf toe dat hij al langer een gespannen relatie heeft met zijn vrouw. Ook erkende hij dat hij zijn agressie niet altijd de baas is en een kort lontje heeft. Dat het vorig jaar zomer zo mis ging, was niet zijn schuld, verweerde hij zich. Hij zou voortdurend door zijn vrouw zijn gepest en getreiterd. En het was volgens zijn lezing juist zijn vrouw geweest die in de gang de aanval op hem opende. „Ik heb het zelf als levensbedreigend ervaren”, zei de verdachte.

Opgegroeid met angst en vernedering

De slachtoffers, die tijdens de rechtszaak een verklaring aflegden, schetsten een heel ander beeld. De oudste dochter, nu 19 jaar, vertelde hoe ze is opgegroeid met angst en vernedering. Met geschreeuw in huis en het geluid van dingen die stuk gingen. Ze heeft een minderwaardigheidscomplex, bindingsangst en PTSS en krijgt inmiddels therapie en hulp om verder te kunnen met haar opleiding. Haar 17-jarige zus liet weten dat ze angsten en nachtmerries heeft en dat ze zich zorgen maakt om haar jongere broer en zus die nu bij haar vader in Sneek wonen.

De twee jongste kinderen waren ook meegekomen naar de rechtszaak, voor de rechtbank reden om niet alle details uit het dossier te behandelen. De echtgenote liet in haar slachtofferverklaring weten dat het geweld diepe sporen heeft nagelaten en verweet zichzelf dat ze niet eerder in het belang van haar kinderen op een scheiding heeft aangedrongen. Ze weerhield zichzelf en haar dochters van eerdere aangifte tegen de man, omdat dat zijn baan bij de landmacht in gevaar zou brengen.

Dat de kinderen zich onveilig hebben gevoeld, had nooit mogen gebeuren, hield de rechter aan de verdachte voor. De 51-jarige beaamde dat, ook al vindt hij dat hij niet schuldig is aan mishandeling en bedreiging. Hij vroeg de rechtbank hem geen straf op te leggen. „Ik wil er alles aan doen om het op te lossen. Niet via een straf, maar met hulpverlening”, aldus de Sneker. De openbaar aanklager eiste naast de straf dat de man zich volgens de aanwijzing van de reclassering laat behandelen. Daarnaast moet hem een contactverbod worden opgelegd met zijn vrouw en moet hij een schadevergoeding van in totaal bijna 2000 euro betalen, zo eiste de officier van justitie.

De militaire rechtbank doet uitspraak op 7 december.

Nieuws

menu