Wat vinden Snekers van de corona-app?

Yander Zandbergen. FOTO LC

Na lang wachten wordt de corona-app vandaag (zaterdag) eindelijk geïntroduceerd. Dat moet helpen om het coronavirus tegen te gaan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het was eerst de bedoeling dat de app op 1 september ingevoerd zou worden, maar er werd bepaald dat er nog een wet moest komen die de privacy van de gebruiker beschermt. Nu die er is, wordt de app vandaag landelijk ingevoerd. De GGD Fryslân roept op om het hulpmiddel ook te gebruiken. Want, de besmettingscijfers zijn hier hoger dan verwacht.

,,Daarom is het belangrijk dat we alle mogelijke hulpmiddelen gebruiken om dit virus tegen te gaan”, zegt woordvoerder Marcel de Jong. Hij benadrukt wel dat het om een hulpmiddel gaat. ,,Het belangrijkste blijft: afstand houden van elkaar.’’

Lees ook | Zaterdag wordt hij landelijk gelanceerd maar hoe werkt de corona-app? (En heeft hij eigenlijk wel nut?)

In Sneek reageerde men vrijdag nog terughoudend tegenover het downloaden en gebruik van de app.

Zoals Yander Zandbergen (25). Hij loopt stage bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Daarvoor is hij veel op pad. ,,Ik ben extra voorzichtig nu’’, zegt hij. ,,Ik houd voldoende afstand en draag zo nodig een mondkapje. Maar de coronamelder installeren is nog niet m’n insteek. Ik zie dat nog niet helemaal voor mij. Als iedereen zich aan de regels houdt, lijkt mij dat genoeg. De coronamaatregelen spreken voor zich.”

Zandbergen denkt niet dat het een onnodige investering van de overheid is geweest: ,,Het moet nog blijken hoe het gaat werken, maar het is sowieso goed dat er over nagedacht wordt en dat hij er nu is.”

Anneke Douma (34) uit Sneek denkt dat de app zeker voor de jeugd een uitkomst is. Ze ziet echter ook een keerzijde: ,,Jongeren zijn toch meer digitaal, voor die doelgroep is de app wel een goed idee, maar de ouderen hebben niet allemaal een telefoon. Terwijl die categorie juist de risicogroep is. Dat vind ik wel lastig aan deze hele situatie.”

Zelf is ze niet van plan om de app te installeren, omdat ze vertrouwt op de verantwoordelijkheid van mensen: ,,Ik mag toch hopen dat iemand die klachten heeft gewoon thuisblijft. Zelf houd ik voldoende afstand en draag waar nodig een mondkapje. Ik vind voor mijzelf dat dat voldoende is.”

Yarmo de Bakker (19) bevindt zich in een ‘vaste bubbel’; hij woont in Sneek, bij zijn ouders, werkt elke dag op dezelfde locatie (met een mondkapje op) en heeft een vaste vriendenkring. ,,Ik vind dat als ik voldoende afstand houd, ik de app niet hoef te downloaden.’’

Los van dat hij de app zelf niet gaat downloaden, vindt hij het wel een goed initiatief: ,,Ik denk wel dat helpt, mensen zijn zo wel snel op de hoogte, maar het is niet verplicht. Als je zelf denkt dat je het zelfde patroon hebt elke dag, zoals ik, dan hoeft het volgens mij niet.”

Nieuws

menu