'Vrijheidskaravaan' van Forum voor Democratie door Friesland, honderden bezoekers in Sneek en Leeuwarden

De ‘vrijheidskaravaan’ van Forum voor Democratie trok vrijdag honderden mensen. In Sneek trotseerden zo’n 250 mensen de regen, in Leeuwarden doorstonden 600 nieuwsgierigen de gure wind.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De nieuwste aanwinst van de partij, Henk Bleker, ontbrak bij de manifestatie van de partij. Partijleider Thierry Baudet verwelkomde donderdag de oud-CDA’er en zou hem vrijdag op het schild hijsen in Sneek. Hij sloeg Friesland vrijdag echter over, wegens omstandigheden, sprak Baudet.

In Sneek richtte de gemeente op het Veemarktplein een vak in voor een tegendemonstratie. De plek bleef leeg. Zo’n tien demonstranten van de AFA protesteerden vrijdagmiddag op de Oldehoofsterkerkhof tegen fascisme.

Bij de politie voor handenschudden

Baudet sprak in Sneek over zijn gesprek bij de politie in Emmeloord, eerder die ochtend. Hij moest zich daar melden omdat hij bij zijn manifestatie op Urk mensen de hand schudde en geen afstand hield.

,,Ik vierde het leven”, zei Baudet tegen zijn toehoorders in Sneek over zijn ochtend op Urk. ,,Het is mijn lust en mijn leven om jullie te ontmoeten. Ja, ik heb mensen de handen geschud, ja ik heb een harinkje gegeten.” Hij noemde de coronaregels ,,stupide”.

Hij vond het ,,waanzinnig” om in Sneek te zijn. ,,Samen gaan we de verkiezingen winnen.”

Friese kandidaten aan het woord

De Friese kandidaten van Forum voor Democratie, Erwin Jousma, Nynke Koopmans en Johan Talsma, betraden halverwege de bijeenkomst het podium.

Koopmans sprak van een ,,nachtmerrie” voor ,,ons allemaal” dat het skûtsjesilen en de Sneekweek vorig jaar ,,werden verboden”. Friesland is een stuk verbinding ,,ontnomen” vorig jaar, sprak Koopmans. ,,Dat mag dit jaar niet weer gebeuren.”

Erwin Jousma, Statenlid in Fryslân, was overdonderd door de hoge opkomst. ,,We hebben minder te zeggen over onszelf. Dat moet veranderen”, sprak hij de menigte toe. Johan Talsma, raadslid in Noardeast-Fryslân, noemde Friesland het ,,afvoerputje” van Nederland als het gaat om windmolens en zonnevelden. Talsma wil er met een ,,snijbrander” langs de windmolens na 17 maart.

Nieuws

menu