Voorzitter over afgelasten reguliere Fietselfstedentocht: 'Ik ben er beroerd van, maar we gaan het gewoon niet redden'

Fietselfstedenfietsers in 2018. FOTO NIELS DE VRIES
In plaats van een massale toertocht op Pinkstermaandag kunnen deelnemers de tocht verspreid over twaalf weken en dertien startplaatsen rijden. Vanaf eind mei kan de Fietselfsteden-app gedownload worden. Met een vooraf toegewezen code voor de tocht van vorig jaar, kunnen deelnemers tot en met zondag 1 augustus de tocht volbrengen.
Alleen deelnemers die een kaart voor de tocht van vorig jaar hadden, kunnen dus meedoen. Dat zijn er 15.000, maar Rekker verwacht niet dat zij allemaal gaan rijden. „Ik reken op plusminus 7000 mensen, de echte fanatiekelingen.” De kaart blijft daarna niet langer geldig, maar de bijbehorende code kan natuurlijk wel verkocht of weggegeven worden.
QR-codes op dertien plaatsen
De deelnemer drukt op een startknop in de app, waardoor er een timer van 19 uur begint te lopen. Binnen die tijd moet de tocht worden afgerond. In iedere Friese stad - plus de stempelposten in Holwerd en Oudemirdum - komt een bord met een QR-code te staan, waarmee digitaal ‘gestempeld’ kan worden.
Deze tocht telt - in tegenstelling tot die van vorig jaar - officieel mee. Deelnemers krijgen dus eind juli/begin augustus een kruisje opgestuurd. „Dat is voor ons het belangrijkste, dat mensen een stip op de horizon hebben, dat ze wel blijven trainen bijvoorbeeld”, aldus Rekker. Mensen die de tocht voor de 50e of 60e keer rijden, worden persoonlijk in het zonnetje gezet.
‘Ik ben er beroerd van’
Het betekent niet dat het een makkelijke keuze was. „We hebben niet voor niets tot begin maart gewacht om een besluit te nemen. Ik ben er beroerd van, maar je moet naar de feiten kijken en we gaan het gewoon niet redden. 24 mei, het komt nét te vroeg om duidelijkheid te geven.”
„We willen er allemaal energie uit halen en we staan er ook volledig achter, dat het op deze manier moet, maar het is een waardeloos besluit.”
Het vizier gaat stiekem al een beetje op 2022, wanneer de tocht het 110-jarige jubileum beleeft. „Dan hopen we toch dat het allemaal weer normaal is. Maarja, dat zei ik vorig jaar ook”, grapt Rekker.