Voorzitter Fietselfstedentocht: 'Gefietst wordt er sowieso'

De kans op het 'vertrouwde' beeld in Bolsward op Pinkstermaandag is niet groot.

De Fietselfstedentocht werd vorig jaar voor de tweede keer in de geschiedenis -oorlogsjaren uitgezonderd- afgelast. In 2001 was de mkz-crisis de oorzaak, nu liep het door het coronavirus spaak. Stephan Rekker, voorzitter van Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht, is helder: ,,Er wordt dit jaar gefietst. Linksom of rechtsom.”
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Hij en zijn medebestuurders zetten in op zowel een reguliere tocht als een alternatieve variant. ,,Misschien wel tegen beter weten in, maar het is te vroeg om de stekker eruit te trekken”, is zijn mening. Maar de kans dat er op Pinkstermaandag (24 mei) 15.000 fietsers vanuit Bolsward mogen vertrekken is vrij klein, weet Rekker ook.

App

En dus wordt er gewerkt aan een app waarmee alle deelnemers die een kaart hadden voor vorig jaar -deze is doorgeschoven naar dit jaar- toch langs de elf Friese steden kunnen fietsen voor het befaamde kruisje. Aan de hand van gps-gegevens worden ‘digitale stempels’ afgegeven. ,,We zijn deze twee plannen aan het doorontwikkelen. Het is belangrijk dat de deelnemers een stip op de horizon hebben. Dat ze blijven trainen en blijven bewegen”, aldus Rekker.

Om de fietsfanaten te spreiden qua tijd en locatie hebben ze in een periode van meerdere weken (nu acht, mogelijk wordt dit nog langer) de tijd om de 235 kilometer af te leggen. Als ze eenmaal starten -dat kan op iedere plek langs de route- begint de klok te tikken. Binnen negentien uren moeten ze het rondje Friesland voltooien. ,,Daarmee ga je uit van startgroep één. Die gaat normaal om 5.00 uur ‘s ochtends weg en iedereen moet voor middernacht binnen zijn.”

Onafgebroken

,,Maar het moet wel onafgebroken”, benadrukt Rekker. ,,Het is niet zo dat je onderweg ergens in een B&B kunt overnachten en de volgende dag verder fietst.”

Mocht het voor -bijvoorbeeld de seniore- deelnemers problemen opleveren qua techniek, dan valt daar altijd een mouw aan te passen, belooft de voorzitter. ,,Mensen mogen niet de dupe zijn van het systeem dat wij ontwikkelen.”

,,We stellen de app in eerste instantie alleen beschikbaar aan mensen die een kaart hebben. Mochten er daarna nog veel zijn die er ook belang bij hebben, dan gaan we ‘m mogelijk ook ter beschikking stellen aan anderen.”

In maart verwacht de voorzitter de definitieve keuze te maken. ,,We werken nu nog aan beide plannen. Als het op Pinkstermaandag ‘gewoon’ doorgaat, moeten we kijken hoe we de periode waarin we het organiseren zo kort mogelijk maken.”

Elfstedentocht op mountainbike in september

Dan is er ook nog het voornemen om van Bolsward start- en finishplaats te maken voor de nieuw leven ingeblazen mountainbike-elfstedentocht. Dat evenement staat op de kalender voor het laatste weekend van september.

Vooralsnog worden aan die voorbereiding nog geen concessies gedaan. ,,Dat evenement willen we langzaam opbouwen. Mountainbiken wordt steeds populairder en we willen daarmee ook zorgen dat Bolsward de Fietsstad van het Noorden blijft.”

Nieuws

menu