Vijftig inzamelaars oud papier in Súdwest moeten op zoek naar andere inkomstenbron

Een bundel oud papier. FOTO PIXABAY

De prijs voor oud papier en karton is zo sterk gedaald dat de opbrengst nog nauwelijks opweegt tegen de inzamelkosten. In Súdwest-Fryslân betekent dit dat zo’n vijftig verenigingen en instellingen op zoek moeten naar een andere bron van inkomsten.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Om de verenigingen en instellingen tegemoet te komen, stelt de gemeente een zogeheten ‘beëindigingsregeling’ in. De huidige subsidie wordt niet meteen op 1 januari 2021 stopgezet, maar in de komende drie jaar afgebouwd. Zo hebben de clubs nog even te tijd om andere manieren te vinden om inkomsten te genereren.

Dit houdt in dat de verenigingen en instellingen die vanaf 2021 ophouden met het inzamelen, komend jaar nog 75 procent krijgen uitbetaald van het bedrag dat zij over 2020 van de gemeente uitgekeerd krijgen. In 2022 is dat nog 50 procent en in 2023 nog 25 procent. In 2024 is er dan geen financiële tegemoetkoming meer.

Doorgaan loont volgens wethouder Erik Faber door de sterk gedaalde prijs niet meer, maar het is aan de inzamelaars zelf om te beslissen of ze stoppen of niet.

Als het papier en karton op bepaalde adressen niet meer door een inzamelaar wordt opgehaald, dan krijgt dat adres een papiercontainer. Zo’n zestig procent van de huishoudens in de gemeente heeft al zo’n container.

Nieuws

menu