Verzetsman Willem Santema was wars van hokjesdenken: vandaag verschijnt een boek over hem

Hoe meer historicus Peter Bak zich verdiepte in het leven van Willem Santema (1902-1944), hoe meer hij onder de indruk raakte van de verzetsman.

Peter Bak, biograaf van verzetsman Willem Santema.

Peter Bak, biograaf van verzetsman Willem Santema. FOTO JEAN-PIERRE JANS

Bak presenteert vrijdag in Sneek Door de tralies schijnt de zon , de biografie die hij schreef van de in Scharnegoutum opgegroeide Santema, een van de belangrijkste verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog. Santema werd in december 1943 opgepakt in Amsterdam, zeven maanden later werd hij gefusilleerd in kamp Vught. In 1946 werd hij postuum onderscheiden met het Verzetskruis.

Santema, die een onwrikbaar geloof had, was tijdens de oorlog onder meer in een leidende rol actief voor zowel het protestants-christelijke Trouw als de linkse Raad van Verzet. Die combinatie kwam historicus Bak nooit eerder tegen. ,,Terwijl ik al heel lang bezig ben met thema’s over oorlog en verzet”, zegt hij. Het geeft aan dat Santema wars was van hokjesdenken.

Burgemeester Jannewietske de Vries neemt het eerste exemplaar van de biografie in ontvangst. Ze doet dat in de raadszaal van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar Willem Santema in 1933 als CHU-raadslid van het toenmalige Wymbritseradeel al waarschuwde voor het gevaar van het fascisme.

De presentatie is vanaf vier uur via een livestream te volgen: Facebook.com/willemsantema. Bak is een van de sprekers. ,,Het is dankbaarder om in een volle zaal te staan”, zegt hij. ,,Dat zit er door corona niet in. Maar we zijn het aan Santema verplicht om het binnen de mogelijkheden zo goed mogelijk te doen.”

Vrijdagavond is op lc.nl een uitgebreid interview met Bak te lezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân