Verkeerszorgen over nieuwbouw Flexaterrein Sneek

Het Flexa-terrein. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Omwonenden en raadsleden maken zich zorgen over de toekomstige verkeersdrukte en onveiligheid rondom het Flexaterrein in Sneek.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De geplande supermarkt en appartementencomplexen blijven daarmee een lastige politieke kwestie, zo bleek tijdens de commissievergadering DSO. De herontwikkeling van het terrein aan de Oppenhuizerweg was al een controversieel onderwerp toen het in september 2018 van de agenda werd gehaald. De politiek wilde destijds wachten op een nieuwe detailhandel- en parkeervisie om het plan goed te beoordelen.

Aangepast plan

Ondertussen is het plan voor het Flexaterrein aangepast. De appartementen worden nu niet 25 meter, maar 21 meter hoog. En de gebouwen komen verder van het water te liggen dan eerst de bedoeling was, ruimte makend voor een wandelboulevard langs de Somerrak. Dat moet het project, dat in zijn huidige vorm al sinds 2012 besproken wordt, vlotrekken.

Supermarkteigenaar Erik Kooistra wil graag zijn Jumbo-supermarkt van het Normandiaplein verhuizen naar het Flexaterrein en riep de volksvertegenwoordigers op nu in te stemmen met het plan: „We hebben alles gedaan wat we konden doen.”

Maar, de zorgen over verkeersdrukte zijn gebleven. Hans Faber, insprekend namens een aantal omwonenden, vroeg zich af: „Er komen tot wel 5000 verkeersbewegingen per etmaal bij. Hoe moet dat als de aangrenzende brug in de zomer elke vijf minuten opengaat?”

‘Kamikaze op de fiets’

Die zorgen werden gedeeld door meerdere raadsfracties. Waar de coalitiepartijen CDA en VVD, sinds het vertrek van de PvdA uit het college een minderheid, welwillend tegenover het plan stond was de oppositie plus GroenLinks kritisch. Dat spitste zich vooral toe op de verkeerssituatie. Johan Langbroek, PvdA: „De supermarkt heeft een aanzuigende werking.” Daarbij verwoordde Carla van der Hoek (GBTL) de fietszorgen: „Het is nu soms al kamikaze op de fiets en het wordt alleen maar drukker.”

Wethouder Gea Wielinga beloofde kritisch naar de verkeersveiligheid rond het terrein te kijken. Over de verkeersdrukte: „De verkeerssimulaties laten zien dat het kan. Dat hebben we goed onderzocht.”

De gemeenteraad beslist op 19 december over het bestemmingsplan. Daar is geen geld mee gemoeid, de kosten zijn voor de rekening van de projectontwikkelaar.

Nieuws

Meest gelezen