Ventilatoren en vochtige staldaken: zo zorgen boeren voor verkoeling bij de koeien

De hitte van de afgelopen dagen treft ook de driehonderd koeien van melkveehouders Bert en Henry Bijsterbosch van Maatschap Bijsterbosch Hemelum. De boeren doen er alles aan om de temperatuur in de stal zo laag mogelijk te houden.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De thermometer buiten geeft 32 graden aan, maar in de stal van de gebroeders Bijsterbosch is het goed te doen. In de stal hangen enorme ventilatoren met een omtrek van zeven meter. Alle deuren staan wijd open en de staldaken van de melkveehouderij worden nat gehouden.

,,Wy dogge der alles oan”, zegt Bert Bijsterbosch. ,,In ko fielt him it bêst by 15 oant 20 graden. As it te waarm is, fernimst dat oan de foerôfname en molkeproduksje. Se switte net.”

Sommige boeren gebruiken ook om het vee verkoeling te brengen. Dat kan goed werken volgens Henry Bijsterbosch. Toch zijn niet alle stallen er geschikt voor. ,,It lisbêd moat drûch bliuwe. Oars krijst besmettingen.”

De boeren hopen dat het snel gebeurd is met de hoge temperaturen. Ook voor hen zijn het intensieve dagen. ,,As minsken nei it strân gean, is it foar ús it drokst. Wy moatte der wêze foar de bisten. Dat sil ek altyd sa bliuwe.”

Nieuws

menu