Van lokaal 7 op de RSG naar de kieslijst van PvdA: deze docente zag twee politiek talenten opbloeien

RSG Magister Alvinus Sneek levert niet één, maar twee oud-leerlingen aan de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende verkiezingen. In lokaal 7 zag docente José van der Lijke Habtamu de Hoop en Bart van Bruggen zichzelf ontplooien.

Maatschappijleerdocente José van der Lijke in haar klaslokaal.

Maatschappijleerdocente José van der Lijke in haar klaslokaal. FOTO NIELS DE VRIES

Docente maatschappijleer José van der Lijke ziet ze nog zitten, in lokaal 7 van RSG Magister Alvinus in Sneek. Daar in het middelste lokaal aan een doodlopende gang van het monumentale hoofdgebouw zaten Bart van Bruggen (28) en Habtamu de Hoop (22) in hun groepen nooit vooraan, maar aanwezig waren ze altijd. Ze vielen op door hun politieke en sociologische interesse, hun wil om hun verhaal te vertellen, de behoefte om alle vragen te stellen die ze te binnen schoot.

Beide twintigers staan nu op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid. Habtamu de Hoop staat op 10, Bart van Bruggen op 19. Het maakt docente José van der Lijke trots. ,,Trots omdat ik zie dat ze hun plekje in het maatschappelijke veld hebben gevonden.’’

Ieder op zijn eigen manier

Hun interesse in de politiek, de wereld om hen heen en in het kunst van het debatteren werd ontwikkeld en gevoed in de lessen van de docente maatschappijleer. Zij zag beide talenten zichzelf ontplooien, ieder op zijn eigen manier.

,,Bart bracht als vierdejaars al veel maatschappelijke kennis de klas binnen’’, herinnert Van der Lijke zich. ,,Hij was nieuwsgierig naar de lesstof, bracht het debat op gang en wilde alles meemaken. Dat zei hij tegen mij, maar ook tegen klasgenoten, die hij betrok in zijn enthousiasme. Hij had de kracht om anderen uit te nodigen en mee te nemen in zijn tocht naar het podium.’’

In 2008 zei Van Bruggen ja op de vraag van Van der Lijke of hij mee wilde doen aan het Fries Jeugd Parlement. Hij blonk uit en was een jaar later voorzitter van de FJP-vergadering. Hij toog naar Cyprus voor het Model European Parliament en debatteerde in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Van Bruggen, opgegroeid in Harich, behaalde zijn diploma in 2010. Hij ging politicologie studeren en werd lid van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA. Tussen 2014 en 2016 was hij landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten. Daarna volgde de master Inequalities and Social Science aan de London School of Economics. Na het afronden ervan ging Van Bruggen werken bij de Patiëntenfederatie Nederland. Zijn politieke ambities zette hij nooit opzij.

Plezier in het debat

Bij Van Bruggen zag Van der Lijke het politieke vlammetje al branden, bij Habtamu de Hoop stak ze het langzaam aan. Hij ontpopte zich tijdens de jaarlijkse debatwedstrijd van de vierdejaars, nadat zij hem had gemotiveerd een belangrijke rol te spelen. Iedere klas vertegenwoordigde een politiek partij. De Hoop maakte indruk als PVV’er, door een keihard anti-immigratiestandpunt in te nemen. Hij blies zijn jaargenoten omver.

,,En het is me altijd bijgebleven’’, zegt Van der Lijke, ,,dat hij een dag later nog straalde van geluk. Hij vond het zo leuk om te doen, terwijl hij eerder zei er totaal geen zin in te hebben.’’ Van der Lijke zag aan Habtuma’s koppie: hé, hier gebeurt wat. ,,Je zag de interesse groeien. Ik zag het plezier dat hij uitstraalde tijdens het debat. Maar ook de kracht die hij had om vol overtuiging een boodschap over te brengen. Ook nog eens een boodschap waar hij zelf niet achter stond.’’

De Hoop, opgegroeid in Wommels en Easterein, kreeg de smaak te pakken, zag Van der Lijke. Een jaar later won hij opnieuw de debatwedstrijd op school. Hij deed in 2015 mee aan het Fries Jeugd Parlement en maakte indruk met zijn deelname aan het programma Op weg naar het Lagerhuis . Hij haalde de tv-finale. In 2017 werd hij het jongste gemeenteraadslid in Súdwest-Fryslân, namens de PvdA. Nu lijkt na de verkiezingen volgend jaar een blauwe stoel in de Tweede Kamer voor hem klaar te staan.

,,Ik heb het vandaag nog tegen mijn vierdejaars gezegd’’, zegt Van der Lijke. ,,Je ziet wat voor nieuwe avonturen er op je pad kunnen komen als je eens ja zegt tegen een debatclubje of buitenschoolse activiteit. Je weet nooit waar het avontuur je brengt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Politiek