Urine opvangen in plaszak na CT-scan om milieu te ontzien in Antonius Ziekenhus

De entree van Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Patiënten van het Antonius Ziekenhuis die een CT-scan ondergaan, krijgen vanaf half november een zogenoemde plaszak mee. De plaszak voorkomt dat er contrastvloeistof in het milieu terechtkomt.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Naar schatting belandt er jaarlijks 30 ton contrastvloeistof via het riool in het oppervlaktewater. Samen met zes andere ziekenhuizen werken Antonius en Wetterskip Fryslân mee aan de pilot.

Om tijdens een CT-scan een betere diagnose te kunnen stellen, wordt contrastvloeistof ingespoten. De contrastmiddelen verlaten vervolgens via de urine het lichaam. Aangezien het middel na 24 uur uit het lichaam is verdwenen, hoeft alleen de urine van de eerste vier plasbeurten na de scan te worden opgevangen in een plaszak. De zak kan dan bij het restafval.

Volgens Otto van der Galiën, bestuurder van Wetterskip Fryslân, is het normaal gesproken moeilijk om medicijnresten te verwijderen uit het afvalwater. „Om ons water veilig en gezond te kunnen houden, ook tegen aanvaardbare kosten, is het belangrijk om als keten (van zorginstellingen en apothekers tot waterschappen en drinkwaterbedrijven) te zoeken naar mogelijkheden om verontreiniging te voorkomen.”

Röntgencontrastmiddelen breken slecht af en passeren bovendien vrijwel ongehinderd de afvalwaterzuivering. Zo kunnen deze stoffen ophopen in het milieu. In een eerder stadium van het onderzoek naar contrastmiddelen in het water bleek dat 86 procent van de patiënten bereid is een plaszak te gebruiken om het milieu te ontzien. In de Antonius ziekenhuizen in Sneek en Emmeloord wordt nu, net als in het Erasmus MC, Maastricht MC, Reinier de Graaf, Noordwest Ziekenhuis Groep en Deventer Ziekenhuis, de proef op de som genomen.

Nieuws

menu