Unieke kleurenfilm toont luchtwacht uit 1939 in actie in Sneek

Still uit de film 'De luchtwacht in actie'.

Still uit de film 'De luchtwacht in actie'. FOTO FRIES SCHEEPVAART MUSEUM

In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek zijn woensdagavond beelden van het Landstormkorps Luchtwachtdienst uit 1939 gepresenteerd. De film is bijzonder omdat deze in kleur is opgenomen, daarvan zijn er maar weinig.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Op de film is een oefening van de Luchtwachtdienst te zien bij de uitkijkpost op het dak van het Sneker abattoir aan de Oude Oppenhuizerweg. Het geeft een unieke blik achter de schermen van de provinciale dienst, die bestond uit vrijwilligers die het luchtruim in de gaten hielden, zodat vijandelijke vliegtuigen niet ongezien het land konden benaderen.

Ook zijn in de film voor zover bekend de enige bewegende beelden te zien van de bekende verzetsman Hendrik Lever uit Sneek, die bij een razzia in 1943 werd opgepakt en om het leven kwam in een concentratiekamp.

De film is gemaakt door Gerrit Krommendijk, in opdracht van Koos Flach, die beiden een drukkerij hadden in Sneek. Flach is in het begin van de film te zien als bestuurder van de auto die komt aanrijden. Zijn zoon stond het filmpje tijdelijk af aan het Fries Scheepvaart Museum.

Bekijk de hele film hieronder: