Uitzetting Russisch gezin uit azc Sneek afgeblazen

Feest aan de voet van de Waterpoort in julie, met van links naar rechts: trouwambtenaar Mireille Sampimon, tolk Anna Dvornichenko, bruidspaar Ulyana Gold Ratnikova en Valeria Tomson, dochter Viktoria en Sandro Kortekaas. FOTO NIELS DE VRIES

De uitzetting naar Finland van Valeria Tomson en haar kinderen Maksim en Viktoria uit het asielzoekerscentrum in Sneek is op de valreep afgeblazen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De stichting LGBT Asylum Support kwam op voor Tomson, die in Sneek samenleeft met Ulyana Ratnikova. Begin juli vierden de vrouwen aan de voet van de Waterpoort een geënsceneerd huwelijk, om te laten zien dat zij een duurzame relatie hebben, iets waaraan de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) twijfelde.

Tomson dreigde donderdag te worden teruggestuurd naar Finland. Omdat zij met haar kinderen via dat land naar Nederland vluchtte, zou ze volgens de Dublin-procedure daar haar asielprocedure moeten doorlopen. De vrouwen zeggen dat zij in Rusland in de problemen kwamen toen ze wilden gaan samenwonen.

LGBT Asylum Support vindt dat Tomson en Ratnikova als gezin moeten worden beoordeeld en begon een online-petitie voor hen en schreef bewindslieden aan. Maandag berichtte de Raad van State dat het hoger beroep dat Tomson had aangetekend tegen het niet in behandeling nemen van haar asielverzoek gegrond is. De aanvraag van de vrouwen en de kinderen kan daarmee in Nederland worden behandeld.

Nieuws

menu