Tweelingdorp Top en Twel vreest te hoge nieuwe brug: 'Dit gaat ten koste van onze woonomgeving'

De brug bij Uitwellingerga. Beeld: Google Street View

Het is onbespreekbaar dat de nieuwe brug over het Prinses Margrietkanaal ruim 1,5 meter hoger wordt dan de huidige. Dat vinden inwoners van Oppenhuizen en Uitwellingerga.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De brug in de Nije Dyk, de doorgaande weg bij de dorpen, is aan vervanging toe. De provincie liet onlangs aan het dorp weten dat daar drie mogelijkheden voor zijn, schrijven dorpsbelang en ondernemersvereniging OVTT in een gezamenlijke brief. De nieuwe brug kan net als de huidige 7,4 meter hoog worden, er kan een brug komen van 9,1 meter hoog en als derde wordt gekeken naar een aquaduct.

De bewoners en ondernemers lopen te hoop tegen de tweede mogelijkheid, de brug van 9,1 meter. Dat is onbespreekbaar, schrijven ze, omdat het woongenot en de aantrekkelijkheid van beide dorpen ‘in zeer ernstige mate worden geschaad’. Over de andere mogelijkheden willen ze wel in gesprek gaan.

Bewoners zien wel wat in koppeling met bestaand aquaduct

De bewoners opperen nog een koppeling met het aquaduct in de A7, die parallel ligt aan de Nije Dyk. Ze zien het wel voor zich dat in dat aquaduct nog een weg wordt gerealiseerd, naast de snelweg.

Het kan nog wel wat jaren duren tot de brug is vervangen. Eind vorig jaar werd bekend dat het rijk het werk op de lange baan schuift, omdat er momenteel geen geld voor zou zijn.

Nieuws

menu