Regenbooggezin zoekt kleurrijke collega-ouders. 'Het is in Sneek nog niet gelukt'. Op Instagram hebben ze 3500 volgers

Janis en Odette zijn vorig jaar tijdens de lockdown getrouwd. Ze zijn heel benieuwd of er meer regenbooggezinnen in Sneek zijn.

Janis en Odette zijn vorig jaar tijdens de lockdown getrouwd. Ze zijn heel benieuwd of er meer regenbooggezinnen in Sneek zijn. Foto: Geke Minnema

Janis (26) en Odette (28) zijn twee trotse mama’s en dat mag iedereen weten. Ze posten regelmatig berichten op hun Instagram en Facebookpagina. “We zochten juist voornamelijk contact met regenbooggezinnen zoals ons. Dat is wel gelukt, maar niet in Sneek. We worden voornamelijk gevolgd door alle soorten ouders. Dus inderdaad single moeders, hetero moeders, maar ook vaders”, zegt Odette.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Ze denken niet in hokjes, want het gaat hen om ervaringen van het moederschap of eigenlijk ouderschap te delen. Niet alleen voor de gezelligheid, als is dat wel prettig, maar ook om verhalen te delen en van elkaar te kunnen leren. Op Instagram hebben ze zo’n 3500 volgers, op Facebook bijna tweehonderd.

‘We weten niet of er in onze omgeving meer regenbooggezinnen wonen’

Janis en Odette vormen een regenbooggezin: twee moeders met kinderen. Hoewel ze niet in hokjes denken, vinden ze het toch wel fijn om meer soortgelijke moeders te treffen. “We weten niet of er in onze omgeving nog meer regenbooggezinnen wonen. Dus met ons account op Instagram is een handige manier om in contact te komen’ zegt Janis.

Tot nu toe vinden ze vooral gelijkgestemden in het westelijk deel van Nederland, nog niet veel in Friesland. “In Sneek worden we nog echt nagekeken als we hand in hand over straat lopen. In Amsterdam niet, daar kijkt niemand er van op. Maar we willen niet in Amsterdam wonen, het is ons daar veel te druk.”

Bij elkaar voelen Janis en Odette zich echt thuis

Ze hebben nu bijna drie jaar een relatie en het is nu voor hen beide duidelijk dat dit is wat bij hen past. Ze hadden eerst wel een relatie met een man, kregen kinderen, maar het altijd al sluimerende gevoel konden ze niet meer onderdrukken. Bij elkaar voelen ze zich echt thuis. “Het is gewoon zo fijn dat je elkaar begrijpt zonder dat je het hoeft uit te leggen. Bij een man heb ik dat gewoon niet”, zegt Janis.

Ze zagen elkaar voor het eerst in december 2018 tijdens een bijeenkomst voor moeders bij het Stipepunt in Sneek. Het heeft even geduurd voordat ze van elkaar wisten dat ze elkaar echt leuk vonden en in maart 2019 hadden ze hun eerste echte afspraakje. “Het klikte tussen ons, maar we wisten eerst niet of de ander ook lesbisch was.”

‘Het was niet makkelijk’

„Het was niet makkelijk. Ik was zwanger – dat wist ik toen nog niet – maar dat kwam er voor Odette ook nog bij om te accepteren.” Zij ging weg bij haar vriend en kreeg behalve een vrouw er ook meteen twee kinderen bij.

Odette had al een zoon, hij is nu acht jaar. Janis is moeder van een zoontje die nu vier jaar is en een dochtertje van twee jaar. Haar dochtertje is door een bacterie tien weken te vroeg geboren en heeft veel zorg nodig. Het waren heftige periodes in hun leven, maar samen kunnen ze alles aan.

Inmiddels wonen ze al bijna drie jaar samen, vorig jaar zijn ze getrouwd en ze vormen een echt gezin. “Onze kindjes zien elkaar als broers en zusje, dat geeft je wereld toch meer kleur?”