Twee doden bij treinbotsing op onbewaakte spoorwegovergang Boazum

Bij een botsing tussen een trein en een auto op de spoorwegovergang aan de Singel in Boazum zijn zaterdagochtend twee mensen om het leven gekomen.

Hoe het ongeluk op de onbewaakte overgang precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk, laat een politiewoordvoerder weten. Volgens hem zijn de inzittenden van de trein ongedeerd gebleven.

Over de identiteit van de slachtoffers heeft de politie nog niets gemeld. De trein kwam enkele honderden meters na de overgang tot stilstand. De auto is daarbij vast komen te zitten onder de trein.

Er is uren gewerkt aan de berging van de slachtoffers. Tot 18.30 uur was het traject tussen Leeuwarden en Sneek gestremd voor treinverkeer. Arriva zette bussen in. Inmiddels is het spoor geïnspecteerd, de treinen rijden weer.

Eerder ongeval

Op 8 juli 2019 was er ook al een botsing tussen een trein en een auto bij dezelfde spoorwegovergang. Toen werd een auto licht geraakt en vielen er geen gewonden.

Aldert Baas van ProRail gaf toen al aan dat de spoorbeheerder druk bezig is om de onbewaakte overgangen weg te halen. Hij zei tegen Omrop Fryslân dat ProRail in gesprek was met gemeente en provincie om de overweginstallatie te voorzien van bellen en slagbomen. Die zijn er echter nooit gekomen. Baas ontkent dat hij in 2019 heeft gezegd dat de overweg in het najaar zou zijn voorzien van bellen en slagbomen.

De tekst gaat verder onder de foto.

ProRail meldt naar aanleiding van het ongeluk: ,,De overweg Singel krijgt bomen en bellen. Het realiseren van een nieuwe beveiligde overweg is complex en tijdrovend juist met het oog op de veiligheid. De overwegsystemen moeten we goed aansluiten op bestaande systemen en overwegen langs de baan en met de communicatie van de treinverkeersleiding. Uiterlijk begin 2023 verwachten we de overweg aan te passen.”

Het gebeurt helaas vaker dat er dodelijke slachtoffers vallen op onbewaakte spoorwegovergangen. Spoorbeheerder ProRail sluit er dan ook steeds meer. In 2017 kwamen een vader en zoon om het leven bij de overgang op Oude Trekweg in Harlingen. Deze is weg .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Video