Na proef blijven twee bruggen in Sneek bediend, maar de Koninginnebrug doet niet meer mee

Bart Ebink en stuurman Peter Wiersma van Waterstad Sneek passeren de Koninginnebrug in een sloep tijdens de proef vorig jaar FOTO NIELS DE VRIES

Twee van de drie bruggen die vorig jaar in Sneek als proef bediend werden, gaan ook deze zomer open voor boten tot 1,50 meter. Alleen de Koninginnebrug blijft dicht.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het college van Súdwest-Fryslân stelt dat voor aan de raad na een verzoek van Stichting Waterstad Sneek. De Stichting wil het enthousiasme over de proef van vorig jaar vasthouden vooruitlopend op een groter plan om de noordelijke stadsgrachten bevaarbaar te maken. Het college staat bediening van de Zwettebrug en de Laatste Stuiverbrug toe.

De Koninginnebrug, die vorig jaar voor het eerst sinds 24 jaar weer draaide, wil het college niet meenemen in de bediening. De bediening vormt een grote belasting en de brug is storingsgevoelig. Omdat de bediening bewerkelijk is, moet het brugdek lang open blijven staan met alle consequenties voor het wegverkeer. Het college weegt ook mee dat boten na deze brug slechts een paar honderd meter verder kunnen tot de Koningsbrug en dan weer terug moeten.

Twee brugwachters

De bediening van de andere twee bruggen geldt voor zes weken en vier dagen per week. Dat is minder dan de stichting wilde met drie maanden en zeven dagen per week. Ook de kosten, die voor twee brugwachters op 15.000 euro worden geschat, gaat de gemeente niet compleet dragen, zoals het verzoek van de stichting was. Besloten is dat gemeente en stichting ieder de helft betalen. De bediening moet met de hand door middel van een slinger.

Nieuws

menu