Treurer en Trooster moeten nog even wachten op Gertrudis: coronavirus houdt derde luidklok Workum voorlopig in Duitsland

Workum wacht er al 330 jaar op en zal nog even langer geduld moeten hebben. De derde luidklok voor de Gertrudiskerk zou maandag eindelijk over de stad klinken. Maar corona houdt hem voorlopig in Duitsland.

‘Getten foar de stêd Warkum’ staat er op de nieuwe derde luidklok voor de Gertrudiskerk. Wegens corona is hij er nog steeds niet.

‘Getten foar de stêd Warkum’ staat er op de nieuwe derde luidklok voor de Gertrudiskerk. Wegens corona is hij er nog steeds niet. FOTO JAAP POMPSTRA

De Treurer uit 1699 en de Trooster uit 1616 zouden maandag een zusje krijgen: Geartrui. Fonkelnieuw gegoten in Duitsland. Maar het blijft nog even bij de lage slagen van beide oude broers.

Corona is spelbreker. Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân is eigenaar van de klokkentoren en had Glocken- und Kunstgiesserei Rincker in het Duitse Sinn ingeschakeld om de derde klok voor Workum te maken.

De broers Fritz Georg en Hanns Martin Rincker, de dertiende generatie aan het hoofd van de oudste klokkengieterij van Duitsland, hebben afgelopen zomer de Geartrui gegoten. In september werd de klok uit haar mal bevrijd, opgepoetst en getest. Ze bleek prachtig op toon. Klaar om naar haar grote broers in Friesland te verhuizen.

Feest ging niet door

Tot stichtingsvoorzitter Hans Boekhoven bericht kreeg van de Rinckers. Het feest ging niet door. ,,Ze komen niet. Rincker zou na het plaatsen zijn werknemers veertien dagen in quarantaine moeten doen. Dat redden ze niet, wat logisch is”, vertelt een begripvolle maar ook teleurgestelde Boekhoven.

Het wachten is nu op het moment dat de coronastorm gaat liggen. ,,Er is nog geen nieuwe datum. Zodra het weer toelaatbaar is, word ik gelijk gebeld. Maar het coronavirus neemt nu ook in Duitsland slechtere vormen aan. We moeten nog maar even geduld hebben.”

Derde klok

Het plan voor een derde klok ontstond bij de restauratie van de toren in 2018. De eeuwenoude klokkenstoel biedt plaats aan drie klokken, maar sinds jaar en dag hangen er alleen de Treurer en de Trooster. Waarschijnlijk is de derde klok er driehonderd jaar geleden door geldgebrek nooit gekomen.

Lees ook | Na 330 jaar wachten krijgt toren in Workum een derde klok

Bij het luiden van de joekels van klokken komen er grote krachten op de klokkenstoel te staan. De Treurer is een zware jongen van 3100 kilo en de Trooster weegt 2100 kg. De stichting twijfelde of de constructie wel een derde klok kan dragen. Door metingen tijdens de restauratie bleek dat geen probleem. Geartrui van 1300 kilo kan er nog prima bij.

De nieuwe klok is vernoemd naar de heilige Gertrudis, patrones van pelgrims, stervenden, reizigers en armen én beschermheilige tegen muizen- en rattenplagen. Op de klok staat zij afgebeeld met een rat en een muis aan haar voeten als verwijzing daarnaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân