Ton plukte 25.000 peuken van straat

Anderhalf jaar lang raapte Ton Visser uit Bolsward zwerfafval op in zijn stad en verzamelde zo een schrikbarende oogst aan sigarettenstompjes. Vandaag plukt hij de 25.000ste peuk van straat.

Ton Visser met zijn emmer met 7000 peuken.

Ton Visser met zijn emmer met 7000 peuken. FOTO SIMON BLEEKER

Gauw, gauw nog een paar lurkjes voor ze de bus instappen en hup, daar vliegt de peuk op de stoep. Of snel na een laatste trekje de sigaret weggooien voor de winkeldeur. Duizenden sigarettenstompen belanden zo in het milieu. Ton Visser uit Bolsward weet er sinds anderhalf jaar alles van. Hij ruimde de peuken in zijn stad stuk voor stuk op en stopt vandaag de 25.000ste filter in een afvalzak.

Wat een ijver. Hoe is het begonnen?

,,Ik stoor me aan zwerfafval. Stadsgenoot Obe van der Meer ruimt al jaren op en zei dat ik hem wel kon helpen. Sindsdien pak ik tijdens een wandeling of een fietstochtje flesjes en blikjes op. Het viel me op hoeveel filtersigaretten op straat lagen. Het zijn er écht veel. Iedere peuk die ik raap zet ik op de foto en plaats deze in de app Litterati. Daarin zit een kaart waar op staat wat voor zwerfafval is gevonden.”

Dat zijn vooral veel peuken dus?

,,De peuk, en dan vooral van de filtersigaret, staat met stip op nummer 1. In die app staan tellertjes bij de dingen die je vindt. Die van de peuk groeide en groeide maar. Van de 46.000 items die ik heb opraapt waren 25.000 peuken. Elk jaar gooien we in Nederland 7 miljard tot 10 miljard peuken op straat.”

Je bent fanatiek, maar er is geen beginnen aan bij die aantallen.

,,Weet je, je kunt je er aan storen en ze laten liggen of je kunt het opruimen. Het is een gebed zonder eind, want volgende week ligt het weer vol. Maar als ik niet opruim, had er nog meer gelegen.”

Waar vind je de meeste?

,,Bij bushaltes en winkels. Ik ben zes weken in de stad bezig en heb er al 3000 opgeruimd. In de tuin heb ik een emmer met 7000 stuks staan, de oogst van drie maanden. Na afloop van het Heamiel raapte ik 1500 peuken in het park. Waar moet ik er anders mee heen, zeggen rokers. Nou, in een blikje of beter nog: rook niet.”

Hoe erg is nou een peukje?

,,Het valt wel mee, zeggen rokers. Wat is nou één zo’n peukje? Het filter is puur plastic, dat langzaam uit elkaar valt en verandert in microplastic. Eén peuk vervuilt zo 8 liter water. Ga maar na wat het effect is.”

Je soloraapactie heeft Súdwest-Fryslân aangewakkerd om wat te doen.

,,Toen ze zagen hoeveel peuken ik vond, hebben ze als proef peukentegels laten plaatsen bij bushaltes. Rokers gebruiken ze wel, maar toch liggen er nog steeds veel naast. De gemeente legt op meer plekken van die tegels, maar ondernemers zouden er ook iets aan moeten doen.”

Hoezo dan?

,,Ik zie ze vaak een sigaret roken voor hun bedrijf en daarna de peuk op straat gooien. Als ze deze vanaf nu in een asbak doen, scheelt dat al enorm. Binnenkort stap ik op een paar af, of ze niet een emmer met zand bij de deur kunnen zetten.”

Spreek je mensen vaker aan op hun gedrag?

,,Ik zag eens wat jongeren een blikje in een put gooien. Ik heb ze gezegd: Nou nergens niet om, jullie zien mij opruimen en dan gooi je toch zo’n blikje weg. Ze hebben het opgeraapt en meegenomen. Weet je, als je afval raapt kom je altijd in gesprek met mensen. Goh wat goed, zeggen ze dan. Of: Je hebt me geïnspireerd, ik ga nu ook met een tas de straat op. Dan werkt het als een sneeuwbal, dat is mooi. Laatst kwam er een Belg naar me toe: ‘Mag ik u op de foto trekken, dit kennen wij niet in België.’ Dat zijn leuke reacties.”

Je bent een ware peukenraapapostel. Maar dit lijkt me een mijlpaal die je liever niet bereikt.

,,Je kunt er van balen, maar ik maak er een feestje van. In Overijssel is het peukenmeisje, die heeft er al 200.000 opgeruimd. Als afval- en peukenruimers houden we elkaar op de hoogte via een Facebookgroep. Via de pagina De Peuk Erin wijs ik mensen op het belang.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Instagram