Tjerkwerders staan model voor Elfstedenkunstwerk

Kunstenaar Pieter Jan Stallen vertelt over zijn kunstwerk bij de start van de crowdfundingsactie door Henk Angenent (l) en Klasina Seinstra (r). FOTO SIMON BLEEKER

De winnaars van de laatste Elfstedentocht in 1997 gaven vrijdag het startsein voor een crowdfundingactie om een Elfstedenkunstwerk bij Tjerkwerd te krijgen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Inwoners van Tjerkwerd staan straks model voor de silhouetten van het Elfstedenkunstwerk Fyftjin en fierder dat eind dit jaar in de vaart bij het dorp moet komen. Kunstenaar Pieter Jan Stallen deelde dat vrijdag mee bij de start van de crowdfundingactie, midden in een weiland langs de Bolswarderweg (N359).

Daar onthulden de winnaars van de laatste Elfstedentocht, Klasina Seinstra en Henk Angenent, een spandoek met daarop een afbeelding van de vijftien beelden, veertien toeschouwers langs de kant en een schaatsende W.A. van Buren een stuk van de kant af. Onder die schuilnaam volbracht de huidige koning Willem-Alexander in 1986 de tocht.

Van het idee om dit silhouet van cortenstaal in het water te zetten, moest de kunstenaar afzien vanwege veiligheidseisen. Er komt nu een aluminium vloertje op een halve meter hoogte boven de vaart vanaf de wal. Stallen gaat dat aluminium etsen, waardoor er witte strepen ontstaan en het op een ijsvloer met scheuren lijkt. Daarop komt de schaatser te staan.

Groepje toeschouwers

De Tjerkwerders mogen model staan voor het groepje toeschouwers aan de kant, dat met camera’s in de weer is. Stallen speurde naar oude camera’s en laat de dorpelingen daarmee poseren. Ook de drie hoogste schenkers voor de crowdfunding mogen als beloning model staan, zoals er meerdere beloningen zijn voor schenkingen van een aanzienlijk bedrag.

Er is 70.000 euro nodig, naast de 35.000 euro die al binnen is aan subsidies. ,,Maar het gaat gebeuren’’, stelde de kunstenaar vrijdag vol vertrouwen. De vergunningen van Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân en de gemeente zijn binnen en Stallen ontmoet overal enthousiasme. Tjerkwerd werkt volop mee aan de totstandkoming. De school is ingeschakeld om een nog ontbrekend deel van het kunstwerk af te maken, vertelt voorzitter Fokko Rollema van Dorpsbelang.

In zo’n 25 woorden mogen de leerlingen aangeven wat er omgaat in het hoofd van it famke dat als beeld op de schouders van haar vader op de brug staat. De winnende tekst komt in stalen letters bij de brug.

Tjerkwerd is uitverkoren omdat het precies op de helft van de 200 kilometer lange Elfstedentocht ligt. Er komen vijftien beelden omdat er vijftien Elfstedentochten zijn geweest. De kans op een nieuwe acht Stallen reëel. Angenent bevestigde hem daarin: ,,Binnen nu en vijf jaar komt er een tocht.’’

Nieuws

menu