Bijzonder inkijkje: Koninklijke Tichelaar zet de deuren van de eeuwenoude aardewerk-fabriek in Makkum weer even open

De gepensioneerde Beene Schotanus, tot 6 januari 2022 exact op de dag af veertig jaar in dienst geweest van Tichelaar, vertelt nog altijd enthousiast over de bijzondere Friese klei, de bron van het Makkumer aardewerk Foto: Johan Vogelzang

De beroemde en vermaarde 450 jaar oude aardewerkmakers van Koninklijke Tichelaar zetten de deuren weer eventjes open voor publiek, tot eind september, in het kader van het bijzondere jubileumjaar van het bijzondere bedrijf op de historische locatie aan de Turfmarkt in Makkum.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Bolswards Nieuwsblad

Van 13 augustus tot en met 30 september is het elke week van woensdag tot en met zaterdag geopend, tussen 11.00 en 17.00 uur onder de naam Open Atelier Makkum en de toegang is gratis.

Vroeger reden touringcars vol toeristen af en aan in Makkum

Bij het pand aan de rand van het historische centrum van het dorp reden vroeger de touringcars af en aan met toeristen die het beroemde Makkumer aardewerk bewonderden en kochten. Na de koerswijziging in 2010 waardoor er slechts beperkt fraai versierde en gedecoreerde aardewerken serviezen en sierbeelden worden gemaakt en de winkel sloot, is er toch enigszins een leegte ontstaan.

Makkumer Beene Schotanus, die exact van 6 januari 1975 tot 6 januari 2022 heeft gewerkt voor Koninklijke Tichelaar, mist de drukte die de touringcars opleverden, ook voor de lokale middenstanders.

Steun van FB Oranjewoud

Uiteraard begrijpt hij de koerswijziging van de directie om richting grote projecten in binnen- en buitenland te gaan in samenwerking met architecten en kunstenaars, omdat het aloude fraai gedetailleerde aardewerk niet rendabel meer was. Niet voor niets had Tichelaar de financiële steun van FB Oranjewoud toen hard nodig.

Schotanus mist de gezellige drukte van de busladingen aardewerktoeristen in het centrum. Hij hoopt dat er misschien toch nog een vervolg op het Open Atelier kan komen, misschien als combinatie met hoe het huidige Open Atelier is ingericht.

Toch wellicht een creatief en bruisend aardewerkcentrum in de toekomst?

Creatieve breinen denken na of het wellicht mogelijk is in het pand interessante activiteiten en lessen te gaan houden/geven en heel misschien zit er een kansje in dat er weer een klein aardewerkwinkeltje in kan komen. Dat laatste moet met kleine letters worden geschreven, want het is nu nog wishful thinking.

Het Open Atelier biedt een overzicht van de huidige projecten in binnen- en buitenland. Van Calgary tot Londen, maar ook Australië, collega-aardewerkstad Delft en de bijzondere elfstedenbrug met duizenden foto’s van elfstedenschaatsers op weerbestendige aardewerken vierkantjes. De Tichelaar-fabriek is voor deze grootschalige projecten verhuisd naar een grotere locatie, net buiten de rondweg om Makkum.

Zelf knutselen met de echte Friese klei van Tichelaar

Ook vind je er een grote bult Friese grond, een deel van de voorraad waaruit voor nog wel dertig of zestig jaar het aardewerk kan worden gemaakt. De grond is sinds 1978 in bezit van Tichelaar en wordt gekoesterd. Jonge bezoekers mogen met een klein deel van de grond zelf aan de slag.

Onderzoek naar aardewerk

Ook kun je er vragen stellen aan de drie design-ateliers die onderzoek doen naar de (milieutechnische) verbetering van het aardewerk. Eentje onderzoekt het eeuwenoude ambacht van plateelschilderen met fijnstof uit de lucht.

De andere onderzoekt hoe zout baggerslib uit de zee kan worden ingezet voor aardewerk en opschaling naar industriële productie. De derde is volop aan het testen hoe je ijzerwater (een restant dat overblijft bij het zuiveren van drinkwater) voor aardewerk kunt inzetten.

Nieuws

menu