Thuis uit eten | Wildstoof van 'Willem-Alexander'

Hoe vreselijk zuur het ook is voor de horeca dat zij opnieuw hun deuren moesten sluiten voor publiek, het zorgt bij vele van de ondernemers wel weer voor een opleving van de creativiteit.

We krijgen de gerechten mee in een papieren tas, vergezeld van een werkbeschrijving voor het opwarmen van het menu.

We krijgen de gerechten mee in een papieren tas, vergezeld van een werkbeschrijving voor het opwarmen van het menu.

Zo ook bij Onder de Linden in Sneek, waarvan de eigenaren overigens ook in ‘normale tijden’ hun bezoekers via Facebook vermaken met filmpjes. Kok Wicher maakt daarbij af en toe dankbaar gebruik van zijn gelijkenis met Willem-Alexander. Zo sprong hij samen met zijn ‘Máxima’ vorige week nog gevat in op het spijtbetuigingsfilmpje van onze vorst. Betrokken, maar niet onfeilbaar ...

Kort daarna verscheen er een ‘Top Gear’-achtige video, waarin op een ludieke manier de nieuwe ‘Snert Drive Through’ – eigenlijk een ‘Fiets Through’ – werd voorgefietst. ,,Lekker maatschappelijk verantwoord op de fiets! Een route vol uitdagingen met heerlijke Snert als beloning’’, prijst het restaurant zijn coronaproof idee aan.

Vorig weekend ging de afhaalservice weer open. Het blijkt, zo zien we op Facebook, ook nog eens het weekend te zijn waarin de uitbaters hun 65-jarig jubileum als familiebedrijf hadden willen vieren. Dat feest had de familie zich natuurlijk heel anders voorgesteld. En hun vaste gasten ook, getuige de stroom aan felicitaties op social media.

Het zou de hele dag regenen die zondag, het soort dag waarop wij normaal gesproken het liefst lekker binnenblijven terwijl pruttelende pannen op het fornuis ervoor zorgen dat de kamer zich vult met de heerlijke geuren van suddervlees en stoofpeertjes. Maar de regen blijft uit, dus besluiten we een flink eind te gaan fietsen. Sushi bestellen voor het avondeten is het plan. Maar als we terugkeren in Sneek, en in het centrum die ‘Fiets Through’ van Onder de Linden passeren, bedenken we ons. Al regent het niet, het is nog altijd een echte herfstdag, waar comfort food als snert en stoofpot het beste bij past.

Bestellen doen we in de speciaal in het leven geroepen webshop van het restaurant, via een aparte website (www.thuisrestaurantonderdelinden.nl). De aangeprezen Snert slaan we over, aangezien we verwachten dat die zó vult dat we daarna geen hoofdgerecht meer op kunnen. Het wordt de Wildstoof, en vooraf kiezen we voor de Mosterdsoep. Zoals aanbevolen, nemen we er een flesje primitivo bij.

Als we even voor vijven op de fiets arriveren, blijkt het rustig bij de ‘Fiets Through’. Voor de lol fietst mijn 8-jarige zoon, tevens mijn disgenoot voor vanavond, toch een rondje langs de op de klinkers afgetapete route, maar daarna parkeren we de fiets en stappen we naar binnen om onze gerechten op te halen. ,,Wat ziet het er hier gezellig uit’’, merkt hij op, wijzend op de warme vachtjes die over de onbezette stoelen gedrapeerd liggen. ,,Jammer dat we niet hier kunnen eten.’’

We krijgen de gerechten mee in een papieren tas, vergezeld van een werkbeschrijving voor het opwarmen van het menu. Die blijkt simpel: het vlees, de rode kool en de aardappelpuree zijn gevacumeerd en kunnen met zakje en al au bain marie worden verhit. Het advies is de zakjes 20 minuten in het hete water te laten, onze ervaring is dat dit wel iets langer mag zijn. De peertjes kun je koud eten, vermeldt de brief. Wij prefereren ze warm, dus de peertjes gaan in een apart pannetje, net als de soep.

Die soep smaakt ons goed, al heeft de droge worst die erin zit het bewaarproces niet zo goed doorstaan. Misschien is het een idee om die er uit te laten, en apart wat stukjes mee te serveren zodat ze op het laatste moment aan de soep toegevoegd kunnen worden en ze hun bite behouden. Toch krijgt de soep van onze zoon een keurige 9,5.

De Wildstoof vindt hij iets minder, maar mij kan die wel bekoren. De smaak is niet overheersend, eerder subtiel. De kok had wel iets minder royaal mogen zijn met de champignons, wat mij betreft, maar dat is een kwestie van voorkeur. De aardappelpuree is prima, niet te smeuïg, niet te korrelig, en goed op smaak. ,,Superlekker’’, oordeelt de jongste recensent. Ook van de rode kool en de peer worden we blij. Beide lekker kruidig en zoet, maar niet té zoet.

De Castelli di Severino primitivo, een milddroge, ronde wijn met rood fruit, Italiaanse kruiden en exotische specerijen, begeleidt de gerechten inderdaad uitstekend. We maken het thuis gezellig, met een wijntje, een kaarsje en een muziekje, zoals het restaurant ons tipte in de begeleidende brief. Maar stiekem denken we dat alles toch nog nét wat lekkerder zal smaken als we straks weer mogen plaatsnemen op die warme vachtjes in het restaurant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Eten & drinken