Terrassen in Súdwest mogen ook in 2021 groter: gemeente wil ook nachtclubs ruimte voor terras geven

Op het Marktplein in Bolsward zochten veel mensen in 2020 het terras op.

Op het Marktplein in Bolsward zochten veel mensen in 2020 het terras op. FOTO NIELS DE VRIES

Horecaondernemers in de gemeente Súdwest-Fryslân mogen hun terrassen ook in 2021 uitbreiden. Daarnaast wil de gemeente ook nachtclubs zonder terrasvergunning de mogelijkheid geven om een terras op te zetten.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Vorig jaar kregen horecazaken de mogelijkheid om hun meubilair op een groter oppervlak uit te stallen, zodat hetzelfde aantal gasten bediend kon worden als eerder en de anderhalve meter afstand in acht kon worden genomen.

De gedoogbesluiten waren al verlengd tot 1 april van dit jaar, maar de gemeente heeft nu besloten die regels in ieder geval tot 1 november te verlengen. Daarmee loopt de gemeente alvast vooruit op mogelijke versoepelingen.

Daarnaast wil de gemeente ook terrassen gaan toestaan bij horecazaken die nu nog geen terrasvergunning hebben, zoals nachtclubs. „De nachthoreca is heel zwaar getroffen door de coronamaatregelen”, zegt wethouder Bauke Dam. „Het toestaan van een terras maakt dat eigenaren hun zaak kunnen ombouwen naar een reguliere bar of horecagelegenheid, om zo toch inkomsten te genereren.”

In Sneek zorgde de uitbreiding van de terrassen ervoor dat een aantal marktkooplieden op het Grootzand een andere plaats moest vinden, die hebben ze op het Schaapmarktplein gekregen.