Te weinig plek in Friesland voor alle nieuwe campers: 'Sorry, we zitten vol'

Sinds corona is het aantal mensen dat een camper heeft aangeschaft hard gestegen. Nu de vakantie is afgelopen en de herfst eraan komt, moeten al deze campers gestald worden. De plotselinge toename van campers zorgt voor een tekort aan plekken bij de camperstallingen in Friesland.

Caravans en campers zijn door corona populairder dan ooit.

Caravans en campers zijn door corona populairder dan ooit. FOTO ANP

,,In heel Friesland is helemaal niks meer te vinden.’’, vertelt Jelle Schrale van Schrale stalling in Scharnegoutum. Zijn hele stalling is volgeboekt, alleen buiten heeft hij nog plek. ,,Er is heel veel vraag naar. Ik krijg elke dag wel vijf, zes mailtjes of we nog plek hebben van mensen uit heel Nederland. Uit Rotterdam, Den Haag, overal. Ik moet dan zeggen: ‘sorry, we zitten vol’.’’

De campers moeten nog komen. Veel vakantiegangers zijn er nog mee op pad. Eind september verwacht Schrale ze, maar alle stallingsplekken binnen zijn alvast gereserveerd.

Joop Mink van Watersport Service Berend Mink uit Grou herkent dit beeld. Eerst stalden zij alleen boten, maar sinds corona zijn ze begonnen met het stallen van campers. ,,Ik weet niet hoe het voor corona was, maar het is nu extreem druk.’’ Zo druk dat er zo veel campers kwamen dat hij geen ruimte meer had voor het stallen van zijn boten. ,,We worden heel veel benaderd. Wel vier of vijf keer per dag.’’

Nieuwe mensen

Bij Joop Mink zijn het vooral gepensioneerden of mensen die tegen het pensioen aan zitten, die hun camper bij hem laten overwinteren. In Scharnegoutum valt het Schrale op dat het veel nieuwe mensen zijn. ,,Vroeger waren het vooral ouderen die hier al jaren kwamen, maar nu zijn er ook veel jonge mensen met kinderen bij.’’

Ook in de rest van Nederland zitten de stallingen vol. Sommige bedrijven buiten Friesland sturen hun klanten sinds enige tijd door naar de Friese stallingen. Zo verwijst René Noordegraaf van Noordegraaf Caravan- en Camperstalling in Noordwolde (Gr.) de mensen door naar Friesland in de hoop dat de nieuwe campereigenaars hier nog een plekje kunnen te bemachtigen.

Maar ook in Friesland worden ze weer doorgestuurd. ,,Ik probeer mensen toch te helpen door ze door te sturen naar collega-bedrijven, maar ik weet niet of zij andere klanten weer doorsturen naar mij’’, zegt Mink. Voor de camperstalling krijgt hij verzoeken vanuit heel Noord-Nederland, maar voor een plek om de boot te kunnen stallen hebben ook veel Duitsers belangstelling.

Op straat geen optie

In 2021 zijn er in de eerste zeven maanden volgens de Bovag bijna 30 procent meer caravans bijgekomen dan in deze maanden in 2020. Dit zijn 6594 caravans. Campers werden in de eerste helft van 2021 bijna evenveel verkocht als in het hele vorige jaar.

Op straat voor huis de camper parkeren, is ook geen optie. De camper mag in de meeste gemeenten maar drie achtereenvolgende dagen voor de deur staan. Een andere optie zou het parkeren van de camper of caravan op eigen terrein zijn, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Zo kan de gemeente dat verbieden als de geparkeerde camper het uiterlijk aanzien van de wijk schaadt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân