Te druk in centrum Sneek: wegen worden afgesloten

Het college denkt verder na over een proefperiode waarin de Prins Hendrikkade en de Singel zullen worden afgesloten op de manier zoals dat op het Ruiterskwartier in Leeuwarden ook is gebeurd. FOTO LAURENS AAIJ

Sneek keek naar het Ruiterskwartier in Leeuwarden, dat voor verkeer afgesloten is en waar toezicht wordt gehouden door middel van camera’s, en gaat dat toepassen op de Singel en de Prins Hendrikkade.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De afsluiting van deze wegen voor doorgaand verkeer alsmede van de Kleine Kerkstraat is de uitkomst van een proces met belanghebbenden dat sinds 2019 gevoerd wordt. Hoofdreden is dat er te veel verkeer door het centrum rijdt. Over zwaar verkeer komen de meeste klachten, maar dit blijkt na tellingen best mee te vallen. Wel veroorzaakt dit zware verkeer een onveilig gevoel bij met name fietsers en voetgangers.

De gemeente Súdwest-Fryslân besprak de problematiek met bewoners, ondernemers, horeca, loonbedrijven, de LTO (landbouw), TLN (Transport en Logistiek Nederland), lokale transporteurs en nood- en hulpdiensten. Daaruit zijn drie maatregelen gekomen die 45.000 euro kosten. Het gaat om betere bewegwijzering en het bekijken van het laden en lossen op de Singel, waarbij de hele route Singel-Kleinzand en Hooiblokstraat onder de loep wordt genomen. Ook wordt de tijdelijke situatie die in coronatijd was gerealiseerd, het afsluiten van de Kleine Kerkstraat, definitief gemaakt.

Het college denkt verder na over een proefperiode waarin de Prins Hendrikkade en de Singel zullen worden afgesloten op de manier zoals dat op het Ruiterskwartier in Leeuwarden ook is gebeurd. ,,Ruim tien jaar geleden was hier veel weerstand tegen, maar inmiddels is het gebied getransformeerd van een drukke verkeersweg tot een prachtig stukje binnenstad zonder autoverkeer.’’ De afsluiting geldt dagelijks van 12 tot 18 uur.

Nieuws

menu