Subsidie om te bepalen of aquathermie in Heeg realistisch alternatief is voor aardgas

Hegemer Mar

De gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân stellen samen 425.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar warmtevoorziening gebaseerd op aquathermie in Heeg.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De initiatiefnemers van het plan willen bekijken of aquathermie, in dit geval warmte uit de Hegemer Mar, een realistisch alternatief is voor gas in het dorp.

Het project is Warm Heeg genoemd en is verdeeld in drie fasen: de initiatieffase, de ontwikkelfase en de uitvoering. Een samenwerkingsverband van vijf partijen (gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, energiecoöperatie Heeg en Plaatselijk Belang Heeg) voerde de initiatieffase uit. Dankzij de vervolgfinanciering van de gemeente en de provincie kan Warm Heeg nu door naar de ontwikkelfase, dan wordt er vooral gekeken naar de haalbaarheid qua kosten.

Voor het vervolg van het project Warm Heeg gaan de gemeente en provincie samen onderzoeken welke nationale en Europese subsidiestromen beschikbaar zijn. Een aanvraag voor de volgende ronde proeftuinen aardgasvrije wijken behoort ook tot de mogelijkheden. Deze kan de gemeente tot 1 november 2021 indienen. Bij deze ronde maken zo’n 12 wijken in Nederland kans op rijkssteun van 4 miljoen euro.

Nieuws

menu