Stevinsluizen bij Den Oever bijna een maand langer niet toegankelijk voor scheepvaart

De Stevinsluizen. FOTO GOOGLE MAPS

De Stevinsluizen bij Den Oever zullen bijna vier weken langer niet toegankelijk zijn voor scheepvaartverkeer. De werkzaamheden aan de nieuwe keersluis lopen uit, waardoor de eerder genoemde datum van 27 april 2021 niet meer haalbaar is. Dit wordt nu uiterlijk 21 mei.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De keersluis wordt pal tegen de Stevinsluizen aangebouwd. De bouwwerkzaamheden lopen volgens Rijkswaterstaat onder andere uit vanwege het coronavirus. „Daardoor kan er minder efficiënt worden gewerkt en bij het constateren van een besmetting ligt het werk soms stil”, aldus Rijkswaterstaat. Ook bleek tijdens het droogpompen van de bouwkuip dat de opwaartse waterdruk groter was dan voorzien. Daarom waren er extra pompen nodig. En dan was er ook nog de vorstperiode in februari.

Kortom: beroeps- en recreatievaart kunnen nog langer geen gebruik maken van de sluizen en moeten omvaren via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Vanwege de start van het vaarseizoen op 27 maart kan de wachttijd bij die sluizen flink oplopen. Ook zal de brug bij Kornwerderzand hierdoor vaker opengaan, met kans op files op de A7 tot gevolg.

Met enige tegenvallers was volgens Rijkswaterstaat in het schema wel rekening gehouden, maar alles bij elkaar opgeteld was zelfs die ruimte in het schema niet voldoende. Er zijn onder meer extra ploegen ingezet die 24 uur per dag doorwerken, maar daarmee kon de uitloop niet volledig worden opgevangen.

Uiterlijk eind april wordt duidelijk of het wellicht mogelijk is al voor het Hemelvaartsweekend (vanaf donderdag 13 mei) open te gaan, aldus Rijkswaterstaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
De Nieuwe Afsluitdijk