Stalker schakelt privé-detective in en plaatst gps-trackers: 'Dit is stalking van de zwaardere soort'

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Als een 40-jarige inwoner van Eelde zijn ex-vriendin nog een keer lastig valt, gaat hij drie maanden de cel in. Voor het stalken van zijn ex kreeg de man woensdag van politierechter Tom Wolters een onvoorwaardelijke celstraf van nog eens drie maanden.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De stalker zelf verscheen niet op de zitting. Hoewel hij formeel ingeschreven staat als inwoner van Eelde, is hij feitelijk onvindbaar. Hij zou voor zijn werk in Griekenland verblijven. Hij staat internationaal gesignaleerd, maar justitie is er niet in geslaagd hem te traceren. De politie heeft hem dan ook niet kunnen verhoren. Nadat zijn vriendin, een inwoonster van Súdwest Fryslân, de relatie had beëindigd kon of wilde de man haar niet loslaten.

Hij zocht allerlei wegen om zijn ex te benaderen, via mails en social media. Hij zocht contact met vrienden, familie en de werkgever van de vrouw. Hij liet duidelijk merken dat hij haar achtervolgde – ze kreeg berichtjes over wat voor kleding ze droeg – en hij zou haar zelfs door een privé-detective hebben laten volgen. De detective had foto’s gemaakt van haar bezoek aan de kroeg. De vrouw vond tot twee keer toe een gps-tracker onder haar auto.

Verhuizen hielp niet

Op de zitting zei ze dat ze zich al twee jaar lang onveilig voelt, ze heeft nog steeds slapeloze nachten. Ze is zelfs verhuisd, maar ook dat hielp niet. Tot op de dag van vandaag krijgt ze berichten van haar ex. Zelfs een uitzending van het SBS6-programma ‘Gestalkt’ kon de man er niet van weerhouden keer op keer contact met de vrouw te zoeken. Officier van justitie Margreeth Meijer sprak van „een heel eng feit”. „Hij gunt haar geen moment rust. Ik kan me voorstellen dat iemand hier volledig paranoia van wordt.”

Behalve een celstraf van drie maanden en drie maanden voorwaardelijk – proeftijd drie jaar – eiste Meijer een contactverbod, met onmiddellijke ingang. De rechter nam de eis over. Hij bepaalde dat de verdachte op geen enkele wijze, direct of indirect, contact mag zoeken met zijn ex-partner. Die voorwaarde was meteen van kracht, ook als de man zou besluiten om in hoger beroep te gaan. „Dit is heel erg vergaand, dit is stalking van de zwaardere soort”, merkte Wolters op.

Nieuws

menu