Sneker pastoor zegent 1000 oliebollen: 'Dat er maar iets goeds van de bollen mag uitgaan'

Pastoor Peter van der Weide die in oktober vanuit een bouwlift de Sint Martinustoren in Sneek inwijdde. Foto: Niels de Vries

De Sneker pastoor Peter van der Weide zegent dinsdag 29 december 1000 oliebollen. De met wijwater besprenkelde lekkernijen brengt hij daarna persoonlijk langs bij ouderen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De pastoor van de Sint Antonius van Paduaparochie rijdt twee dagen voor de jaarwisseling naar Venema Food in Sneek. ,,Die biedt de oliebollen voor niks aan. Dat is al een zegen op zich”, vertelt Van der Weide over zijn plan. Hij zal met wijwater de vers gebakken bollen inzegen en spreekt daarbij een kort gebed uit. ,,Een paar druppels hoor. Ik zal ze niet helemaal besprenkelen. En er niet óp natuurlijk.”

Daarna stapt de katholieke voorganger met een medewerker in de auto om de gewijde bollen persoonlijk af te leveren bij ouderen in verzorgingshuizen in Sneek, Heeg en Blauwhuis. ,,Veilig en op afstand”, benadrukt de pastoor de coronaregels indachtig.

Gezegende tik op het achterwerk

Oliebollen inzegen is niet uniek, zegt Van der Weide. Katholieken vragen wel vaker goddelijk heil voor bijzondere dingen. ,,Er worden huizen gezegend en dieren. Boeren die de koeien voor het eerst de wei indeden vroeger wel eens een pastoor voor een zegen. Die tikte de dieren dan met een palmtak en gewijd water op het achterwerk.” In oktober ging Van der Weide zelf met de wijkwast in de hand de Sint Martinustoren in Sneek in om vanuit een bouwlift het gerestaureerde bouwwerk te zegenen.

Een zegen, benedictie is niet meer dan iets goeds doen of toewensen, zegt de pastoor. En dat is precies wat hij doet met de gewijde oliebollen. ,,Het is een leuke groet. We hopen dat ze smaken en dat er iets goeds van de bollen mag uitgaan.”

Nieuws

menu