Sneker en garagehouder proberen met nepbotsing verzekering op te lichten

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een opzetje tussen een 33-jarige Sneker en een bevriende garagehouder om de verzekering voor duizenden euro’s op te lichten mislukte, doordat de politie de garagehouder – letterlijk – in de peiling had.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De Sneker kreeg donderdag van politierechter Bauke Jansen wegens verzekeringsfraude een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur. De rechter liet zwaar meetellen dat de man de gevolgen al behoorlijk heeft gevoeld: hij kwam op de zwarte lijst van verzekeraars en door alle perikelen rond de fraude raakte hij volgens advocate Hilde Terpstra zijn baan en zelfs zijn koophuis kwijt. Het opzetje tussen de verdachte en de garagehouder was bedoeld om een financieel slaatje te slaan uit een aanrijding die nooit had plaatsgevonden.

De man zou in april 2017 tegen de achterkant van de auto van de garagehouder zijn gereden. De verdachte kon wel wat geld gebruiken, hij zat in de schulden en zijn auto moest gerepareerd worden. De nep kop-staartbotsing zou hem 250 euro opleveren. Hij wist niet dat de garagehouder een veel grotere claim indiende bij de verzekeringsmaatschappij. De man claimde ruim 8000 euro voor schade aan zijn auto en 25.000 euro letselschade.

Alle bellen rinkelden bij verzekeraar

Zo’n hoge claim deed alle bellen rinkelen bij de verzekeraar en er werd een fraude-onderzoek opgestart. Het toeval wilde dat de garagehouder in een andere zaak door de politie in de gaten werd gehouden: er was een peilbaken onder zijn auto geplaatst. Uit de peilgegevens van het baken bleek dat de auto nooit op het tijdstip van de botsing op de plek – op de Harste, bij ROC De Friese Poort – was geweest die de verdachte en de garagehouder hadden opgegeven.

De verdachte zei dat hij van tevoren niet wist dat de ander zo’n enorme claim in zou dienen. Hij erkende dat hij sowieso te weinig ruggengraat had gehad om de man van het plan te weerhouden. Advocaat Terpstra noemde het aandeel van haar cliënt bij de oplichtingspoging „Mini, mini, minimaal”. De officier van justitie kon desgevraagd niet zeggen of de garagehouder al voor de rechter is geweest.

Nieuws

menu