Sneker (26) rooft telefoon en vernielt enkelband: 2 weken cel

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 26-jarige man uit Sneek die begin vorig jaar de telefoon roofde van een Syrische asielzoeker, moet twee weken naar de gevangenis. Politierechter Bauke Jansen bepaalde woensdag ook dat de man twee jaar lang een enkelband moet dragen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De Syriër zat medio april vorig jaar in de buurt van het asielzoekerscentrum in het water langs de Dr. Obe Postmastraat te vissen, toen een bootje met de verdachte en een vriend langsvoer. Beide mannen hadden gedronken. Vooral de verachte zou zich verbaal nogal hebben laten gelden, waarop de Syriër met zijn mobiel een foto van de mannen maakte.

De Sneker zou vervolgens, onder dreiging van een mes, de telefoon hebben afgepakt. De man ontkende, volgens hem was het juist zijn maat die aan wal was gegaan en de telefoon had afgepakt. De vriend had exact hetzelfde over de verdachte verklaard. Het Openbaar Ministerie had de zaak tegen de kameraad geseponeerd.

Uit de datagegevens van de telefoon bleek dat het toestel een klein uur na het voorval al door de verdachte in gebruik was genomen. Eind 2018 had de man een enkelband vernield die hij na een eerdere veroordeling moest dragen. De Sneker zei dat de band kapot was gegaan toen hij zijn werklaarzen uittrok, maar dat verhaal geloofde de rechter niet. De man heeft een strafblad van 21 pagina’s.

Volgens de reclassering is de man vanwege zijn impulsieve gedrag en een verstandelijke beperking moeilijk te begeleiden. Het advies om reclasseringstoezicht en een alcohol- en drugsverbod op te leggen nam de rechter over. Ook bepaalde Jansen dat de man alleen op gezette tijden zijn woning mag verlaten. Om dat te controleren krijgt hij twee jaar lang – de duur van de proeftijd – wederom een enkelband om. Bovenop de twee weken cel legde Jansen zes weken voorwaardelijk op.

Nieuws

menu