Sneker (19) trapt en springt op hoofd van Amsterdammer: 1 jaar cel

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 19-jarige Sneker die in de nacht van 2 augustus een 28-jarige Amsterdammer heeft mishandeld door op zijn hoofd te springen en er tegenaan te trappen, is vrijdag wegens poging tot doodslag veroordeeld tot een celstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De mishandeling vond plaats op de Looxmagracht in Sneek. Een groepje jongens sprak het slachtoffer en een vriend, een 28-jarige Utrechter, aan. De sfeer was aanvankelijk gemoedelijk, maar sloeg ineens om. De Utrechter werd in de gracht gegooid, de Amsterdammer kwam op de grond terecht en kreeg een trap tegen zijn hoofd.

Vervolgens sprong de verdachte op het hoofd van de man. De Sneker heeft altijd ontkend dat hij bij de mishandeling betrokken was, hij zou die avond met familieleden op stap geweest. Dat verhaal passeerde de rechtbank. De rechter nam het de man extra kwalijk dat hij als geoefend vechtsporter zich zo te buiten is gegaan. „Hij wordt geacht bekend te zijn met zijn eigen kracht en met het gevaar van trappen tegen het hoofd”, aldus de rechtbank.

Dat de mishandeling niet ernstiger is afgelopen noemde de rechtbank „een gelukkig toeval”. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachte en hij had een blanco strafblad. Hij moet een schadevergoeding van ruim 5000 euro aan het slachtoffer betalen. De Amsterdammer zei twee weken geleden op de zitting dat hij zich niet meer veilig voelt op straat.

Nieuws

menu