Sneekweek in coronastijl: 'Takom jier mei it wol wer normaal'

De halve ochtend zijn Klaas de Jong en Sieger de Vries zaterdag in de weer met dranghekken en roodwitte linten. De mannen maken in Offingawier een labyrint bij de opstapplek van de pont naar het Starteiland in de Snitser Mar. 

Leden van watersportvereniging Braassemermeer vermaken zich prima op het Starteiland.

Leden van watersportvereniging Braassemermeer vermaken zich prima op het Starteiland. FOTO NIELS DE VRIES

,,Krekt in doalhôf. Dat ha wy ôfsjoen fan de Efteling’’, grijnst Klaas de Jong. Triomfantelijk houdt hij een spuitfles met desinfectie omhoog. ,,Hjir! Kom mar. Dan krijst ek in drupke.’’

De Sneekweek is afgelast, maar in lichte vorm kan er op het Starteiland alsnog worden gefeest. Bij It Foarûnder staan honderd biertafels klaar. Voor zaterdag zijn er nog een paar tafels te vergeven. Voor zondag zijn ze allemaal gereserveerd.

Lees ook | Aantal besmettingen stijgt verder, maar Nederland feest vrolijk door

Op de pont De Sweagen passen normaliter 120 passagiers. Nu mogen er 40 op. De mannen zagen de filmpjes van drommen toeristen die zich in Lauwersoog op de loopplank van de boot naar Schiermonnikoog persten. Zo mal mag het vandaag in Offingawier beslist niet gaan. Vandaar het vernuftige hekkenlabyrint.

'De drokte komt noch'

Om 2 uur ’s middags is het nog angstig stil op de kade. De pontbaas heeft per overtocht vijf passagiers over te zetten. ,,De drokte komt noch’’, hoopt Sieger de Vries.

De vrijwilligers – ze staan hier tijdens de Sneekweek al zo’n dertig jaar – doden de tijd met het schoonmaken van de bovenkant van de stalen hekken. ,,Elts healoere krije se in beurt. Toeristen moatte sjen dat wy koroana yn Fryslân serieus nimme.’’

Op het Starteiland vullen de biertafels van het Terrastival zich langzaam. De gebruikelijke zware beats uit boxen aan de kant blijven uit. Assistent-havenmeester Jelmer de Jong pakt zijn iPad erbij. Een kleine 100 boten hebben ingecheckt voor vannacht. Het Starteiland heeft plek voor 450.

Op een handvol Duitsers na komen de meeste gasten uit Nederland. Het zijn veel rijke Randstedelingen, mensen die het buitenland dit jaar uit arren moede voor een Friese bootvakantie verruilden.

Pont heeft altijd voorrang

Soms staat de havenmeester even met de handen in de zakken te kijken aan de oever van het kanaal. Dan houdt hij de adem in en verwondert hij zich. ,,Die gasten hebben geld en een nagelnieuwe boot en ze denken allemaal: ik kan varen. Nou, mooi niet!’’

Ze schrikken zich wezenloos als er een vrachtschip voorbij stoomt. ,,Of de pont. Die heeft altijd voorrang, maar ze hebben geen idéé!’’ De pontbaas moest vandaag al een keer vol in de remmen. De scheepstoeter voorkwam groot onheil.

Bij de zweefmolen van Appie Kooistra gaat de bel voor de volgende ronde. Iets verderop kruipt de geur van hamburgers omhoog. Ze zijn voor de jonge zeilers van watersportvereniging Braassemermeer uit Roelofarendsveen; 27 zeilers en 4 trainers zijn met optimisten en lasers vier dagen in Friesland op pad.

De wedstrijdgroep van Braassemermeer, een vereniging die geregeld talent aflevert aan de Olympische Spelen of de Volvo Ocean Race, had op het Gardameer moeten zitten voor een internationaal toernooi. Corona gooide roet in het eten.

Om de jeugd alsnog een leuke zomer te bezorgen, werd het een rondje Sneek. Ze deden Heeg aan en zeilden van de Langwarder Wielen via Broek naar het Sneker Starteiland. ,,Fantastisch leuk’’, vindt hoofdtrainer Benjamin Wempe.

 

Iedere morgen van 11 tot 2 moeten de jongens en meisjes serieus aan de bak. ,,Het is en blijft een wedstrijdteam.’’ Wempe wijst op de tafel met sla, tomaat en komkommer. ,,Er wordt hier gewoon groente gegeten.’’ Om half 12 gaat het licht in de tentjes uit. 

Het biertafelfestival is dan allang afgelopen. En al wat er naar het Starteiland kwam: geen grote drommen feestflaneerders. Klaas de Jong en Sieger de Vries hebben om 5 uur zelfs de luikjes van de kassa dichtgedaan. De Jong gaf zijn dikke zwarte portefeuille aan de kapitein van de pont. Die mocht de resterende avond zelf zijn kaartjes verkopen.

Voor de mannen doet het allemaal erg onwerkelijk aan. Ze zijn met de Sneekweek stampend volle ponten gewend. Op een drukke dag zetten ze tussen de drie- en vierduizend mensen over. Het was hun jaarlijkse hoogtepunt.

Zaterdag stokt de teller bij vijftig. Omgerekend in kaartjes van 2,50 euro per stuk scheelt dat bijna 7400 euro. Hun conclusie is helder: ,,Takom jier mei it wol wer normaal.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Zomer 2020
Coronavirus
Instagram