Slechtste slogan werd bedacht door Staverse visboer Doede Bleeker: Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin

Foto: sloganverkiezing.nl

Foto: sloganverkiezing.nl

En wéér is de winnaar van de slechtste slogan van Nederland een tikkie erotisch: Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin. De zingende visboer Doede Bleeker uit Stavoren was de geestelijk vader van de slogan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het is een afgetekende winnaar van de achtste verkiezing van de slechtste slogan van het jaar, de zoenende Zilte Zeemeermin van de gelijknamige visbar van de broers Luuk en Wiebe de Haan in Arnhem. Met gemak hield hij andere beroerde verzinsels als Werken met zinhoud (van het UWV), Shop en kom tot jeselfie (van Groupon), Geen geëikel recycle (P. van der Veldt transporten) en Wij verkopen uw huis. Nogal fidus (Fidus makelaardij) achter zich.

De slogan is zo’n goeie winnaar omdat hij eigenlijk niet doet wat hij moet doen, namelijk: zin krijgen in vis. Dat is althans waarom organisator Tefke van Dijk denkt dat de slogan de meeste stemmen heeft gekregen. ,,Het klinkt nou niet echt lekker: een tongzoen van een zeemeermin.”

Maar de bedenkers van de slogan, ‘visbroers’ Luuk en Wiebe de Haan, zijn het daar helemaal niet mee eens. ,,Ken je Ariel nog, de zeemeermin uit de tekenfilm The Little Mermaid , van Disney? Kom op, die zou je toch zo ten huwelijk vragen?”, zegt Wiebe lachend.

De oorsprong van de slogan, die de mannen al een jaar of zes voeren, ligt in Friesland. ,,Ik ging vroeger met mijn vader vissen in Friesland”, vertelt Wiebe. ,,En dan gingen we naar zo’n heel klein visboertje. Echt een zaakje van een paar vierkante meter. Die man had op de toonbank een slogan staan: onze haring smaakt als de tongzoen van een zeemeermin. Dat is me altijd bijgebleven. Ja, gewoon gepikt eigenlijk.” De slogan stond op de toonbank bij de Staverse visboer Doede Bleeker. Zijn zaak is inmiddels gesloten, Bleeker overleed in maart 2018. Hij werd ook wel de zingende visboer genoemd.

Lees ook LC+ | De Staverse Misthoorn was een gevoelige ziel

Winnaars van de verkiezing hadden vaker een wat onsmakelijk, sexy tintje: It’s de Cock that makes the man (modezaak Jan de Cock), Van kop tot kont, worst in de mond (Worstenbroodjes in Mill), Zit je haircut (kapperszaak Local Heroes in Utrecht) en Iedere paal gaat erin (heibedrijf Steenman in Oosterblokker) zijn er een paar.

Het tandtechnisch laboratorium Steven de Vries Tandtechniek uit Joure was ook in de race voor de Blauwe Tegel met de slogan: ‘Uit onze handen uw tanden.’ De slogan kreeg een derde plek.

Lees ook | Fries laboratorium in race voor de Slechtste Slogan van 2019