Skûtsje Sterke Jerke wint Strontrace in Workum

De aankomst van de Sterke Jerke in Workum. FOTO GERRIT-JAN DE VOS/VERENIGING ZEILJACHT

Het skûtsje Sterke Jerke heeft woensdagochtend vroeg de Strontrace gewonnen. Het schip kwam volgens de organisatie rond half vier aan in Workum.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Volgens voorzitter Jantien Milders van de Vereniging Zeilvracht, die de wedstrijd organiseert, was de ontlading bij de finish groot. ,,Er was een hoop gejuich. De fanclub had We are the champions op de steiger opgezet.’’

De vier bemanningsleden en schipper Pieter Jillis Tjoelker finishten een uur of drie voor concurrent De Verwisseling met schipper Rene Oudshoorn. Dat skûtsje, dat tot de vorige editie nog voer met schipper Bas Krom, won de afgelopen jaren vaak de race.

Gedoodverfde winnaar

,,Als zij meededen waren ze altijd de gedoodverfde winnaar’’, zegt voorzitter Milders. Ze vindt het leuk dat het schip nu meedoet met ,,een nieuwe club mensen’’. ,,Dat geeft ook weer nieuwe energie aan andere schepen. Als je elke keer dezelfde winnaar hebt, houdt het op een gegeven moment ook op.’’ Ze vindt het ,,ontzettend knap’’ dat de nieuwe bemanning alsnog tweede wist te worden.

De Strontrace ging maandag van start in Workum. De deelnemers voeren naar Warmond en weer terug. Ze varen in twee klassen. In de lichte klasse, waaronder de al gefinishte schepen vallen, varen zes skûtsjes mee. In de zware klasse varen een klipper, een kraak, een Zeeuwse poon en een tjalkjacht mee.

Beurtveer

Behalve aan de Strontrace doen er dit jaar dertien schepen mee aan Het Beurtveer. Daarvan zijn de tjalken de Goede Verwachting (Piet Blaauw) en de Eenvoud (Wieger Kocken) volgens de voorzitter inmiddels ook al binnen. Of zij ook hebben gewonnen is onduidelijk. De rusttijden moeten bij Het Beurtveer nog van de eindtijden worden afgetrokken.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen