Sjoerd Zijlstra, altijd op de fiets

Vrijwel iedereen in Bolsward kende Sjoerd Zijlstra, de kleurrijke man die als het even kon op de fiets zat. Het rijwiel was zijn lust en leven, in zijn jonge jaren fietste hij wielerrondes en hij reed 44 keer de Elfstedentocht.

Sjoerd Zijlstra 1954 - 2021.

Sjoerd Zijlstra 1954 - 2021.

Hij werd geboren in het ziekenhuis van Sneek, op 19 april 1954. Sjoerd kon goed leren, maar kreeg als arbeidersjongen aanvankelijk ulo-advies. Dankzij een scherpe meester werd dit later toch de hbs. Na de middelbare school ging hij naar het Ubbo Emmius in Leeuwarden voor de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid. Hij stopte vlak voor de eind-streep, ontdekte dat hij toch niet met pubers wilde werken.

Sjoerd had vaak moeite met gezag, was het liefst eigen baas. Hij werkte onder meer als decorbouwer, taxichauffeur en begeleider van minderjarige asielzoekers.

Begin jaren tachtig ontmoette hij Anneke Feenstra. Na jaren samen te hebben gewoond, gingen de twee ‘latten’. Samen kregen ze vier zoons, van wie de derde voor de geboorte overleed. Anneke verdiende de kost als onderwijzeres, Sjoerd was huisman en een geweldige vader, zo memoreerden zijn zoons tijdens het afscheid.

Een liefdevolle, aparte heit , met wie het nooit saai was. Hij leerde zijn jongens dat ze altijd goed moesten zijn voor andere mensen, maar ook voor dieren, de natuur en het milieu; door afval te scheiden en zuinig te zijn op spullen. Hij voedde ze muzikaal op met The Beatles en andere zestigerjarenmuziek.

Eigenzinnig

En hij vond dat ze naar hun gevoel moesten luisteren en zich niks aantrekken van wat anderen van ze dachten. Dat deed hij zelf ook niet. Sjoerd was eigenzinnig en botste daardoor ook wel met mensen. ,,Hij had een goed hart, wat niet altijd door iedereen werd gezien’’, zegt Anneke.

Ook al had Sjoerd geen maatschappelijke carrière, hij zette zich als vrijwilliger in voor tal van organisaties. Zo was hij secretaris voor de PvdA in Bolsward, actief voor Amnesty International en voorzitter van de culturele stichting Bols-Art. Hij ontwierp veel geboortekaartjes en ook affiches voor onder meer de Milieugroep, was hulpsinterklaas op verschillende basisscholen. In het groot Bolderkoor van kampeerterrein Stortemelk op Vlieland, waar het gezin iedere zomer kampeerde, zong hij vaak solo.

Begin 2018 werd Sjoerd getroffen door een hersenontsteking. Het herpesvirus was in zijn hersenen terechtgekomen, waardoor hij zo nu en dan epileptische aanvallen kreeg. Zeven ziekenhuisopnames in Sneek en twee revalidatietrajecten in Beetsterzwaag volgden. Sjoerd kon zijn ziekte moeilijk accepteren en had weinig ziektebesef.

Revalidatie

Hij moest weer leren lopen achter de rollator, maar was vastbesloten: hij zou dat jaar weer de Elfstedentocht fietsen. Dankzij hard trainen, onder begeleiding van fietscoach Evert Salverda, lukte hem dat. Het was zijn 44ste, en zijn laatste.

Als het weer en zijn gezondheid het toelieten, fietste hij tot op het laatst iedere vrijdag naar de biologische markt in Leeuwarden. Onderweg maakte hij vele praatjes.

De fiets werd uiteindelijk ook zijn dood. Vlak na een nieuwe zware epileptische aanval stapte Sjoerd toch weer op zijn stalen ros, richting Leeuwarden. Bij Weidum kwam de fatale klap.

Sjoerd Zijlstra overleed op 14 januari op 66-jarige leeftijd. Na de uitvaartdienst in Sneek reed de rouwauto met 27 volgauto’s door de binnenstad van Bolsward. Honderden mensen stonden stil langs de kant. Als fietser zou Sjoerd hebben gezegd: slecht voor het milieu, al die auto’s.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
In memoriam