Sinterklaascomité Bolsward introduceert nieuwe hulp van de Sint: een superheld gehuld in de kleuren van de stad

De nieuwe hulpen van Sinterklaas in Bolsward zijn superhelden met een masker en een cape die volgens het verhaal onderdeel zijn van het Superteam P.I.E.T., wat staat voor Professioneel, Internationaal, Empathisch, Team. FOTO WILFRED DE BRUIJN

Een gemaskerde superheld met een cape gehuld in de geel-zwarte stadskleuren is vanaf dit jaar de nieuwe hulp van Sinterklaas in Bolsward. Naast dit figuur zijn er dit jaar tijdens de versoberde intocht ook nog een aantal traditionele pieten aanwezig.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De nieuwe hulpen van Sinterklaas in Bolsward zijn superhelden met een masker en een cape die volgens het verhaal onderdeel zijn van het Superteam P.I.E.T., wat staat voor Professioneel, Internationaal, Empathisch, Team. Het idee komt uit de koker van Bolswarder striptekenaar Bauke Wielinga, die ook lid van het Sinterklaascomité is.

Alternatief

De voortdurende discussie over de kleur van zwarte piet zette Wielinga deze zomer aan het denken. Hij vermoedt dat de discussie de werkelijke intentie van het Sinterklaasfeest kan overschaduwen. ,,Een stroopwafelpiet, een rode, gele of groene piet zijn totaal onzinnige ideeën”, zegt hij. ,,Bij die varianten ligt het herkenningsgevaar te veel op de loer.”

De striptekenaar schetste een nieuw soort helper en legde de nadruk op een onherkenbare superheld in de stijl van Batman of Zorro. ,,De kleding hebben we gemoderniseerd en hij draagt een baseballcap met een veer die achterstevoren is ingestoken. Dat is een link naar de jeugd van tegenwoordig.”

Volgens de striptekenaar legt de nieuwe sinterklaashulp de nadruk op inclusiviteit. Naast de stadskleuren zijn de leden van Superteam P.I.E.T straks ook in andere kleuren te zien. ,,Het is een feest voor iedereen. Dit is een superheld die uit alle lagen van de bevolking kan komen.”

Heet hangijzer

Wielinga kent de gevoeligheid van het onderwerp, ook in het Bolswarder Sinterklaascomité. ,,Daar is het best nog een heet hangijzer, maar volgens mij is dit het mooiste alternatief.”

Harry Adema, voorzitter van het sinterklaascomité in Bolsward, laat weten dat de commissie bij de gemeente Súdwest-Fryslân geweest is om te praten over de toekomst van de intocht. Zijn persoonlijke mening is duidelijk: ,,Ik heb het liefst dat ze zwart blijven, maar ik snap dat het niet haalbaar is. We gaan er nu een draai aan geven, maar we doen dit gefaseerd. Kinderen houden van superhelden. Bauke heeft daar een mooi verhaal van gemaakt.”

De wisseling van de wacht wordt uitgelegd in een film die binnenkort wordt vertoond op de basisscholen in Bolsward. In de film wordt ook indirect het afscheid van Adema aangekondigd. ,,Ik wil volgend jaar nog één jaar. Dit is sowieso een vreemd jaar. Zo wil ik geen afscheid nemen.”

Nieuws

menu