Scholieren rond Stavoren kunnen nog twee jaar treinkorting krijgen

Een trein van Arriva passeert een overweg. Foto: Venema Media

Scholieren uit Stavoren, Workum en omgeving krijgen nog twee schooljaren korting op hun treinabonnement. Het zijn wel de laatste twee jaren, stelt de provincie.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De korting kwam er in 2018 op voorspraak van ouders uit Warns. Zij wezen erop dat scholieren uit deze regio zijn aangewezen op de trein, terwijl een treinabonnement veel duurder is dan een abonnement voor de bus. Het verschil kon oplopen tot 750 euro per jaar: 1800 euro voor een treinabonnement vanuit Stavoren en 1040 voor een busabonnement.

Het probleem was dat de bus eigenlijk geen optie is voor leerlingen uit deze regio, vanwege de veel langere reistijd. De ouders zeiden dat de reiskosten voor veel gezinnen nauwelijks waren op te brengen, zeker voor gezinnen met meerdere kinderen.

De provincie besloot destijds het verschil tussen bus- en treinabonnement te vergoeden, voor leerlingen die instappen in Workum, Hindeloopen, Molkwerum/Koudum en Stavoren. De regeling zou na dit schooljaar aflopen. Gedeputeerde Avine Fokkens wil deze nu nog eens twee jaar verlengen, tot en met schooljaar 2023-’24. Dat is dan wel de laatste keer: vanwege alle financiële problemen met het ov vindt ze het daarna niet meer verantwoord om hier nog extra geld voor uit te trekken. Fokkens wijst naar de gemeente en vervoerder Arriva om voor de lange termijn een oplossing te bedenken.

De regeling wordt overigens geleidelijk populairder. In schooljaar 2018-’19 maakten er 174 leerlingen gebruik van, dit jaar zijn dat 208.

Nieuws

menu