Súdwest wil recreatief gebruik woningen in Hindeloopen onder voorwaarden toestaan: 'Doodsteek voor Hindeloopen'

Hindeloopen. FOTO NIELS DE VRIES

Het college van Súdwest-Fryslân heeft de intentie om in de oude stadskern van Hindeloopen het recreatieve gebruik van reguliere en tweede woningen voortaan onder voorwaarden toe te staan. Om dit te kunnen doen moet de gemeente de regels wijzigen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De regels kunnen aangepast worden door het huidige bestemmingsplan ‘Hindeloopen beschermd stadsgezicht’ aan te passen.

Het recreatief gebruik van woningen leidde tot verdeeldheid onder inwoners van de stad. Een aantal van hen vroeg de gemeente in de zomer van 2018 op te treden tegen woningeigenaren die zich niet aan de woonregels houden. Controleurs van de gemeente stelden vast dat het ging om elf adressen.

Het college heeft de eigenaren toen een boete in het vooruitzicht gesteld, maar onderzocht tegelijkertijd de mogelijkheden om recreatieve bewoning wel toe te staan. „Daarbij is ook gekeken naar andere plaatsen die te maken hebben met dit vraagstuk, zoals bijvoorbeeld Zandvoort, Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht”, zegt wethouder Mark de Man.

Het plan om het bestemmingsplan zo aan te passen dat recreatief gebruik van reguliere en tweede woningen mogelijk wordt, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. „Over de voorwaarden willen we nog met Hindeloopen in gesprek”, zegt wethouder Erik Faber. „Zo zou een voorwaarde kunnen zijn een maximum te stellen aan het aantal dagen dat een woning wordt verhuurd.”

Stichting nog niet op de hoogte gesteld

De stichting Leefbaarheid Jeugd Hindeloopen is tegen recreatief gebruik van de Hylper woningen. Zij hebben nog niets gehoord van de gemeente, vertelt lid Dirk Blom. „Ik heb via-via wel doorgekregen wat ze van plan zijn, maar vreemd genoeg zijn wij er nog niet direct van op de hoogte gesteld. Maar als dit door zou gaan, is het een doodsteek voor Hindeloopen.”

Hij vindt het maar een rare sprong van de gemeente. „Het is de makkelijke oplossing, want het scheelt de gemeente in kosten voor handhaving en rechtszaken. Het voelt dan alsof ze hier geld willen gaan besparen”, meent Blom. „Maar waar ze vandaan halen dat de verhuur onder voorwaarden de beste optie is, geen idee.”

Vooral wat betreft de tweede huizen, de zogenoemde spookhuizen, ziet Blom geen voorwaarden die de situatie beter zouden kunnen maken. Dus zit er maar een ding op: tegen het plan in gaan. „We hebben nog tot september de tijd om iets te verzinnen om hier tegenin te gaan. Het is nog niet uitgespeeld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân