'Súdwest plukt spaarpot en moet als de wiedeweerga bouwen'

FOTO ANP

De raad is niet blij dat Súdwest de begroting met de spaarpot sluitend maakt, maar stemt er wel mee in. Ondertussen moet het college niet dralen, maar rap huizen bouwen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Er werd gemord donderdagavond bij de begrotingsvergadering in Súdwest-Fryslân. Dat het college de begroting voor komend jaar sluitend heeft gemaakt door voor miljoenen aan precariogelden te gebruiken, zint de raad maar slecht. ,,Geld dat bedoeld is voor het verzilveren van ambities, smelt als sneeuw voor de zon”, zei PvdA-fractievoorzitter Johan Feenstra. ,,De spaarpot wordt ingezet om het dagelijkse huishoudboekje sluitend te krijgen. De financiële positie is nijpend en investeringen liggen stil.”

Vrijwel alle oppositiepartijen kijken met datzelfde kritische oog naar het financiële plaatje. ,,It binne keunstgrepen”, zegt FNP’er Corrie Bergstra. Ook coalitiepartij GroenLinks is niet blij met de inzet van incidenteel geld. Fractievoorzitter Angeline Kerver: ,,Het is crisis, houden we straks genoeg ruimte om alles wat op ons af komt op te vangen?”

Wethouder Gea Wielinga benadrukt dat de begroting ,,financieel degelijk” is en dat de offers beperkt zijn gebleven. ,,We hebben ambities getemporiseerd en afvalstoffen kostendekkend gemaakt, maar daardoor zijn er geen bezuinigen op voorzieningen.”

Een brede roep uit de raad is dat het college tempo maakt met woningbouw. Súdwest is in trek op de woningmarkt, prijzen schieten omhoog. Tegelijk kunnen jongeren moeilijk betaalbare huizen vinden. Feenstra: ,,Maak bouwgrond klaar en als de wiedeweerga bouwen.’’ ,,Wêrom bliuwt it sa stil út it kolleezje en is der gjin aksjeplan?”, vroeg fractievoorzitter Douwe Attema van coalitieleider CDA. Er zijn wel plannen, zei wethouder Mark de Man. Er zijn afspraken met de provincie voor 300 woningen in de konende jaren.

Nieuws

menu