Súdwest-Fryslân wacht op rechter bij netelige kwestie Badpaviljoen Hindeloopen

Onder meer de kozijnen op de bovenbouw zouden onrechtmatig zijn vervangen. FOTO SIMON BLEEKER

Waarom gaat de wethouder niet langs bij de eigenaar van het Badpaviljoen Hindeloopen om zo uit de impasse van een langslepend conflict met dwangsommen en rechtszaken te komen? Die vraag van raadslid Klaas Jan Semplonius leverde een netelige discussie op gisteravond in de raad van Súdwest-Fryslân.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De gemeente is in een juridische strijd verwikkeld met ondernemer Douwe van der Meulen die het rijksmonument aan de IJsselmeerkust op illegale wijze heeft verbouwd. Er lopen meerdere dwangsommen en de kwestie ligt onder de rechter.

Klaas Jan Semplonius, van Fractie Semplonius wilde met een motie een gesprek tussen wethouder Mark de Man en de ondernemer afdwingen. Volgens het raadslid zijn er diverse pogingen gedaan om in gesprek te komen, maar loopt dat steeds op niets uit. ,,Kommunikaasje ûntbrekt. Kollege gean it petear oan en besykje der út te kommen.”

De Man zegt dat gemeente weldegelijk in contact is met Van der Meulen, maar dat ,,de bal nu bij hem ligt. Als hij met een plan komt voor een vergunbare situatie, dan kunnen we praten.” De wethouder zei dat het klopt dat hij persoonlijk nog nooit bij de ondernemer is geweest. ,,Maar wel onze mensen van erfgoed en vergunningen. Als wethouder hoef ik niet op te treden als een soort superambtenaar.”

Semplonius kreeg weinig steun voor zijn motie. De meeste partijen wilden zich niet roeren in de kwestie, omdat het een zaak is die onder de rechter ligt. ,,Het is een complexe zaak die vraagt om specifieke deskundigheid. De rechtspraak moet zijn werk doen, dat kun je niet afdwingen via een motie. Laat het bij het college”, stelde Cda’er Arjen Doedel.

Nieuws

menu