Súdwest houdt dorpshuispachter overeind

Ook dorpshuis De Klink in Koudum is al maandenlang dicht. FOTO NIELS DE VRIES

Súdwest-Fryslân schiet uitbaters van dorpshuizen en kantines, die wankelen door de coronacrisis, financieel te hulp.

Dorpshuizen, wijkgebouwen en sportkantines kunnen coronasteun aanvragen in Súdwest-Fryslân. De gemeente wil uitbaters die buiten landelijke regelingen vallen met een bijdrage in bedrijf houden. Zij zijn immers van grote waarde in de plattelandsgemeente. ,,Dit is echt een belangrijke zet om onze leefbaarheid te behouden’’, stelt wethouder Mirjam Bakker (D66).

Volgens de spelregels krijgen commerciële pachters geen bijdrage uit het coronacompensatiefonds. Met een formele ingreep (het toepassen van de hardheidsclausule) zetten burgemeester en wethouders de deur nu voor hen open. De gemeente wil met deze verruiming ,,handelen in de geest van de regeling’’.

De nazit van de voetbalwedstrijd, de biljartwedstrijden of de koffie bij vergaderingen: de uitbaters liepen een groot deel van hun inkomsten mis in 2020 nadat het coronavirus het sociale leven stillegde. Financiële reserves zijn niet of nauwelijks opgebouwd, weet de gemeente. Bakker: ,,Het water staat veel pachters van maatschappelijke instellingen aan de lippen.’’

Zij kunnen vaak niet meer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Dat moet gauw veranderen, want nieuwe huurders vinden blijkt al moeilijk genoeg. In het ergste geval valt daardoor de voorziening helemaal weg. Deze ‘waakvlamstand’ voor de ondernemers kan wel tot september duren, is de inschatting.

Het college verbindt geen maximumbedrag aan de subsidie. Bakker: ,,We kijken per geval naar de negatieve effecten door corona. Dit moet een aanvrager aantonen en daarnaast wordt er gekeken naar reserves die eerst ‘opgegeten’ moeten worden. Het blijft dus maatwerk, net als bij de andere aanvragen.’’

Ongeveer zes sportkantines en twintig dorpshuizen en wijkgebouwen komen in aanmerking voor deze opzet, zo lijkt het nu. ,,We hebben gisteren al met spoed positief besloten over een aanvraag. Er volgen zeker meer’’, aldus Bakker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Coronavirus